По повод тиражираните неверни твърдения за нов бум на строителство

...
По повод тиражираните неверни твърдения за нов бум на строителство
Коментари Харесай

Ексклузивно! Кметът на Банско опроверга твърденията, че курортът ще се презастроява

По мотив тиражираните погрешни изказвания за нов взрив на строителство в град Банско, прецизираме следното, това оповестиха от пресслужбата на община Банско, след брифиг на кмета Георги Икономов: През 2012г. Община Банско стартира процедура по правене на Общ организационен проект на Общината /ОУПО/. В процеса на изследване и правене на Плана, се открива, че в годините сред 2004 - 2010г. отвън рагулационните граници на гр. Банско са урбанизирани и застроени огромни територии от местностите - „ Гуровица “, “Свети Иван “, „ Грамадето “, „ Кошерината “, „ Карантията “, „ Средореко “, „ Асаница “ и „ Герачни улици “.
Като предугаждане в ОУПО се залага изработването на ПУП-ПРЗ /Подробен организационен проект - План за регулация и застрояване/, с който да се урегулират застроените с самостоятелни ПУП-ове територии и да се построи нужната техническа инфраструктура и транспортни връзки сред тях и остарелия град.
В следствие през 2014г. се разпорежда изработването на ПУП-ПРЗ за Селищни формирания на гр. Банско, който следва прецизно предвижданията на плана на ОУПО и в който те са избрани с устройствена зона " Ок " - " за курорт ".

В следствие ОУПО минава нужните съгласувания, като е направена и призната Екологична оценка /ЕО/ и влиза в действие с Решение №305 от Протокол №18/28. 12. 2016г. на Общински съвет - Банско/. С плана за ПУП-ПРЗ за селищни формирания в землището на гр. Банско се обгръща обща повърхност от 1894 дка. Към днешна дата 55, 6% /1054дка/ от площите са застроени със жилищни здания и здания за публично обслужващи дейсности.
Едва към 34% /644дка/ са аграрни територии. Проектът за ПУП–ПРЗ планува урегулиране на цялата територия, което обгръща главно застроени земи, за обезпечаване на транспортна и техническа инфраструктура за обслужването им. Разработката не обгръща територии отвън плануваните в ОУПО, не визира територии на Национален парк " Пирин ", превижда буферни зони по границите с Парка и не е директно обвързвана с капиталови планове за бъдещи спортни уреди. Около 20% от незастроената територия е планувана за създаване на озеленяване, паркове, градини, превоз и връзки.

Предвиждането на предварителния план /в развой на съгласуване/ е урбанизиране на земеделските територии, които са ситуирани сред към този момент застроени земи, като новите територии, отредени за жилищно застрояване и публично обслужване са 382дка от общо 1894дка обхванати от създаването. Това са главно аграрни земи, намиращи се сред към този момент урбанизирани терени и до които към този момент е обезпечена техническа инфраструктура. Предварителния план за ПУП-ПРЗ е предаден и разгласен преди влизане в действие на ОУПО.
Окончателния план се създава според към този момент утвърдените правила за използване на ОУПО, от което ще се появи разлика в прогнозните стойности за бъдещото застрояване.

Градоустройствените индикатори на новообразуваните УПИ са понижени с към 2 пъти от тези на към този момент застроените парцели, като според ОУПО те са Плътност на застрояване 30%, Кинт 0. 9, Мин. озеленяване 50% и Максимална височина 10м/3ет/, наложително е обезпечаването на паркоместа за посетителите в рамките на парцела.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР