По повод Световния ден за борба с рака на яйчника,

...
По повод Световния ден за борба с рака на яйчника,
Коментари Харесай

Ракът на яйчниците засяга над 200 000 жени

По мотив Световния ден за битка с рака на яйчника, се организира онлайн семинар за публицисти на тематика: „ Овариалният карцином - силата да бъдем осведомени “. Събитието се провежда от Фондация „ Една от 8 “ и АстраЗенека – България.

Д-р Ася Консулова, медицински онколог от Комплексен онкологичен център – Бургас, заяви, че всяка година към 240 000 дами в света и към 800 в България чуват диагнозата рак на яйчника, като Европа е районът с най-вече нови случаи.

Овариалният карцином е седмият най-разпространен рак измежду дамите в света, а в България е на пето място по-честота.

Ракът на яйчниците има неспецифични признаци, заради което до 80% от новодиагностицираните случаи на болестта са в напреднал етап. Най-честите признаци са тазова или коремна болежка, отичане на корема, бързо възприятие на задоволеност или загуба на вкус, постоянно уриниране. Тези признаци могат да са причина и за други здравословни проблеми, защото постоянно се срещат и при дами, които нямат овариален карцином, изясни доктор Консулова. Ето за какво е значимо при проявата им да се търси навременна здравна помощ. Ранното диагностициране на болестта и своевременното лекуване водят до по-добра преживяемост.

Данните сочат, че 5-годишната преживяемост понижава с увеличението на стадия на заболяването.

90% от диагностицираните в първи етап дами с рак на яйчника доближават до 5-годишна преживяемост. Във втори етап този % понижава на 70%, в трети етап – на 39% и в четвърти етап – на 17%. Според доктор Консулова, с цел да се усили броят на ранно диагностицираните случаи е належащо да се организира селективен скрининг при високорисковите групи, както и да се организират проучвания за определяне на генетични разновидности. Тя изясни, че рисковите фактори са свързани с метода на живот (затлъстяване и тютюнопушене), хормонални проблеми (ранна/късна менопауза, липса на раждания или бременност, ендометриоза или овариални кисти, дългогодишна приложимост на хормон-заместителна терапия, стимулация на овулацията) и генетични (рак на гърдата, разновидност на BRCA гените, наследствена обремененост).

„ Имаме последна цел, само че е значим и пътят, който извървяваме до нея. Защото този път е дълъг и нито един пациент не върви самичък по него. В изискванията на епидемията сега, продължаваме да се борим с епидемията с карциномите, в която живеем от доста години и не се отхвърляме. И за мен 8 май е ден, в който означаваме единият от тези 365 дни, в които желанието да продължаваме да се преборим с овариалния карцином е още по-голямо “, разяснява доктор Ася Консулова.

Нана Гладуиш, създател на Фондация „ Една от 8 “, показа:

„ Това е едно от доста сериозните болести при дамите и в действителност е болестта с най-висока смъртност при гинекологичните онкологични болести. Фондация „ Една от 8 “ е за дами с рак на гърдата, само че за нас като цяло здравето
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР