По повод Световния ден на психичното здраве - 10 октомври,

...
По повод Световния ден на психичното здраве - 10 октомври,
Коментари Харесай

На всеки 40 секунди по света някой се самоубива

По мотив Световния ден на психологичното здраве - 10 октомври, тази година Световната здравна организация предизвестява, че на всеки 40 секунди някъде по света някой протяга ръка на живота си. Най-често срещаната причина за самоубийствата в международен мащаб са депресивните положения и психологичните разстройства.

Статистиките на интернационалните здравни общности и организации демонстрират, че близо 4% от популацията на света е наранено от меланхолия. Общата икономическа тежест, подбудена от депресията, е 210,5 милиарда $, като се планува 12 милиарда работни дни до 2030 година да се губят всяка година, заради психологични болести.

“Най-честата причина за неработоспособност в света са депресивните разстройства, като във всеки един миг от тях страдат към 120 милиона души. Преди четиридесет години това беше болест на междинната възраст и засягаше хора към 40-50 годишна възраст. Сега нормално стартира сред 20-30 годишна възраст. Не е известно за какво, само че дамите са два пъти по-податливи на меланхолия от мъжете, като имате поради, че годишно близо 6 милиона мъже развиват депресивни разстройства. Статистиките не включват хората, които изпитват честа тревога, изтощени са от всекидневието, работят под стрес или претърпяват сложни житейски обстановки. На процедура това може да е всеки един от нас. Невинаги хората осъзнават в точния момент, че са преуморени, че съзнанието им е под стрес, че са застрашени от “прегаряне ” и че имат потребност от помощ ”, обяснява клиничният психолог Петя Стойчева Кривицки.

Американската психиатрична асоциация дефинира, че измежду симптоматиката на депресивните епизоди са най-малко две седмици на депресивно въодушевление или загуба на интерес или предпочитание за осъществяване на рутинни ежедневни или професионални действия, както и още признаци като: проблеми със съня (трудно заспиване или прекомерно доста сън), промени в тежестта и апетита (промяна на повече от 5% телесно тегло на месец, понижаване или увеличение на апетита), понижена сила или хронична отмалялост, компликации с концентрирането и вземането на решения, психомоторна възбуденост или закъснение (бавни физически придвижвания или неволни безцелни движения), натрапливи мисли за гибел или самоубийство.

За предварителна защита и поддържане на положително психологично здраве Петя Стойчева Кривицки предлага постоянно хранене, по-малко стрес и повече време за отмора. Спортните занимания, йога или разходки измежду природата са наложителни. Психологът сътвори първото българско мобилно приложение за успокоение, релаксация и самопомощ със специфични извършения за мозъка. Приложението АНИМА е налично в Аpp Store и във връзка Световния ден на психологичното здраве приложението предлага безвъзмездни извършения за спокоен сън, справяне с меланхолия и превъзмогване на панически  офанзиви.

“Няма една-единствена универсална причина за меланхолия или психологично разстройство. При всеки е самостоятелно и доста зависи от мозъчна химия, хормони, генетика, житейски опит, физическо здраве и други фактори, които дефинират обществения, персоналния и професионалния живот на личността.  Важно е да се знае, че един път диагностицирани, депресията и тревожните разтройства са лечими! Лечението е в компетенцията на психолози и психиатри, които могат да оказват помощ на личността да се оправи и излекува ”.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР