По повод Световната седмица за превенция на глаукомата, за поредна

...
По повод Световната седмица за превенция на глаукомата, за поредна
Коментари Харесай

УМБАЛ „Александровска“ организира безплатни прегледи за глаукома

По мотив Световната седмица за предварителна защита на глаукомата, за поредна година УМБАЛ „ Александровска “ провежда безвъзмездни скринингови консултативни прегледи на пациенти над 45 година Прегледите ще се правят от 5 март 2024 година, в очните кабинети на ДКЦ,,Александровска ” (вход откъм бул. „ Пенчо Славейков ”, до бариерата), в делничните дни от 14.00 до 17.00 ч. Записване на тел.: 02/9230 295, всеки работен ден от 13.00 до 15.00 ч. Направление по здравна каса не се изисква, оповестиха от лечебното заведение.

При нужда пациентите ще бъдат изследвани гратис с очен скенер от най-ново потомство (ОСТ-А). Скенерът дава опция за сложна оценка на кръвоносните съдове в ретината и положението на нервните нишки и съставлява един от най-новите подходи за диагностика и следене на необятен кръг на очни болести, в това число и на глаукомата.

Глаукомата е хронично, прогресиращо, дегенеративно заболяване, което настава безсимптомно и поврежда зрителния нерв и нервните кафези в ретината. С придвижване на заболяването настава необратима загуба на периферно зрение, а на по-късен стадий и на централното зрение. Към рисковите фактори спадат нараснало вътреочно налягане, съдови промени, хипертония, захарен диабет, придвижване на възрастта, болести на щитовидната жлеза, съществуването на късогледство и други Липсата на ранна симптоматика при множеството форми на глаукома е причина болестта да се открива късно във фаза на напреднало увреждане, когато огромна част от зрението е изгубено необратимо. Сравнително високата периодичност, тежката инвалидизация на пациентите заради трайната загуба на периферно и централно зрение, дефинират глаукомата като обществено значимо заболяване. Правилното и навременно диагностициране, съответното и навреме лекуване е основно за съхранението на зрението на пациентите.

От болничното заведение прецизират, че в Клиниката по очни заболявания на УМБАЛ „ Александровска “ действа най-старото в страната и само в България поделение, обособено като самостоятелна конструкция, профилирано в диагностика, следене на прогресията, консервативно, лазерно и хирургично лекуване на другите типове глаукома. Клиниката разполага с богат боеприпас от ново и съвременно съоръжение за диагностика, следене и лекуване на глаукомата.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР