По повод статията ни фирма Насекомо АД изпрати до редакцията

...
По повод статията ни фирма Насекомо АД изпрати до редакцията
Коментари Харесай

Няма миризми. Коментарът на Насекомо за протестите в Лозен |

По мотив публикацията ни компания Насекомо АД изпрати до редакцията на OFFNews уточнения по тематиката.

Според стартъп компанията не са правилни изказванията на съдружие „ Развитие за Лозен ”, че когато тя е правила активността си в Елин Пелин в града от цеха се е разнасял противен аромат. 

Бихме желали да заявим, че по време на престоя на компанията в Елин Пелин, бяха извършени голям брой инспекции по сигнали на жители, които откриха цялостно съблюдаване на законите на страната и неналичието на миризми отвън площадката на предприятието, декларират от Насекомо АД.

Ето цялата позиция на сдружението: 

Обръщаме се към вас във връзка материал, касаещ планувани протестни дейности от страна на жителите на Лозен, оповестен в утринните часове на 22.10.2021 година във вашата медия. 

Бихме желали да адресираме неправилни и неточни изказвания, които попадат в оповестения материал:

• Относно изказванието за „ неприятния аромат, който цеха изпуска над града “, касаещо периода, когато сме правили нашата активност в Елин Пелин бихме желали да заявим, че по време на престоя на компанията в Елин Пелин, бяха извършени голям брой инспекции по сигнали на жители, които откриха цялостно съблюдаване на законите на страната и неналичието на миризми отвън площадката на предприятието. Представяме две копия от протоколите за осъществените за последните две години над двадесет инспекции, с цел да удостоверим това. Насекомите се изхранват единствено с разрешени от Европейски Съюз артикули. В с. Лозен ще бъдат употребявани пшенични трици (вторичен артикул от произвеждане на
брашно). Триците са сухи, нямат миризма и се доставят от регистрирани мелници.

В допълнение към това желаеме да прибавим, че планираме да влагаме 2 милиона лв. в модерна филтрираща система, която улавя излъчванията от нашето произвеждане. Системата ще бъде по-добра от употребените от 99% от производствата в страната. Също по този начин, ще бъде осъществяван мониторинг на качеството на въздуха към постройката при старта на оперативната активност. Данните ще са налични на уеб страницата на Насекомо, като ще се обновяват в действително време и всички заинтригувани ще могат да създадат там информация и да се срещнат с тях.

1. Относно изказванието за „ доста увеличение на популацията на мухи “ в Елин Пелин по време на нашата активност бихме желали да уточним, предприятието ни отглежда ларви на насекомите и едвам 0.1% от всички са възрастни мухи. Те от своя страна са отделени в специфични заграждения, които се намират в изолирано помещение, което е в друго изолирано помещение с стеснен достъп. В допълнение, типът мухи естествено се намира в България от няколко години и не е мотив за терзание, съгласно специалист от Национален природонаучен музей, Българска академия на науките. Не на последно място, този тип мухи няма интеракция с хора и с човешката среда, назад на други инсекти, което е и една от аргументите да изберем този тип за активността си.

2. Относно изказванието на жителите на Лозен за „ непрозрачния метод, по който се  прави процедурата по пренасяне на компанията “ бихме желали да уточним, че всички заинтригувани страни са известени, осъществени са всички законови процедури и са спазени всички регулации на настоящото законодателство в Република България.

Проектната ни документи е утвърдена без забележки от способените контролни органи като БАБХ, РЗИ и Регионална инспекция за опазване на околната среда.

В умозаключение бихме желали да разясним, че преместването ни от Елин Пелин е подбудено от невъзможността да осигурим съответна инфраструктура, нужна за организирането на модерно произвеждане. В града има съвсем ежедневни спирания на водоснабдяването и електрозахранването, което прави извънредно мъчно организирането на естествен индустриален развой.

С оглед на положителните журналистически практики и стандарти, показваме упованието си нашата позиция да доближи до читателите на Offnews.bg.

С почитание,
Управителен съвет на Насекомо АД
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР