По повод спекулативни изявления в публичното пространство на лидера на

...
По повод спекулативни изявления в публичното пространство на лидера на
Коментари Харесай

МОСВ: Нинова въвежда в заблуждение българската общественост и всява страх

По мотив спекулативни изказвания в общественото пространство на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, в които се твърди, че министърът на околната среда и водите е дал с писмо информация за 734 хиляди тона боклуци за последните 5 год., импортирани от трети страни, в това число болнични, които най-вероятно ще бъдат изгорени, Министерството на околната среда и водите оповестява, че министърът на околната среда и водите не е предоставял с писмо такава информация, декларират от Министерство на околната среда и водите, написа tribune.bg.

Информацията е предоставена от министъра на финансите, в отговор на парламентарно запитване за импорт на редуцирано гориво, болнични боклуци и боклуци от фармацевтични производства в това число утайки и мицели от трети страни за интервала 01.08.2014 година до 28.08.2019 година Отговорът на министъра на финансите е обществено наличен на уеб страницата на Народното събрание.

В него точно е маркирано: „ Информирам Ви, че не съществува цялостно припокриване в обсега на терминологията, употребена за задачите на тарифното класиране на стоките в митническата активност и тази, употребена по отношение на ръководството на отпадъците. Идентификацията и класификацията на отпадъците при внос/износ се базира на разнообразни правила, заради което не би трябвало да се смята, че стоките, декларирани за импорт и класирани според комбинираната номенклатура в посочените нагоре тарифни номера автоматизирано съставляват „ боклук “ по смисъла на §1 т.17 от Допълнителните разпореждания на Закона за ръководство на отпадъците (ЗУО) и надлежно са обект на ограниченията на Регламент (ЕО) №1013/2006 по отношение на транспорти на боклуци “. Това значимо конкретизиране значи, че в предоставената информация за 734 хиляди тона боклуци за последните 5 год., импортирани от трети страни, влизат и артикули, които не са боклуци по смисъла на ЗУО.

По този мотив Министерство на околната среда и водите изиска и получи подробна информация от Агенция „ Митници “. В информацията изрично няма данни за импорт на болнични боклуци и РДФ горива. При обзор на данните се удостовери, че има артикули, които не са боклуци по смисъла на ЗУО. Например металите участват като боклуци и като подготвени железни произведения, в това число машини и аварийни елементи за машини. В огромната си част тези, които са боклуци по ЗУО, в действителност са скъпа суровина, захранваща български рециклиращи предприятия, металургичната, хартиено-целулозната и стъкларската индустрии, произвеждане на акумулатори и батерии.

Министърът на околната среда и водите в писмо изх. №02-00-92/18.11.2019 година в отговор на парламентарно запитване по отношение на импорт на боклуци от трети страни, изрично заявява, че битови боклуци, РДФ горива, болнични боклуци и боклуци от фармацевтични производства, в това число утайки и мицели подлежат на процедура на предварителна писмена нотификация по Регламент (EО) №1013/2006. Той акцентира, че за интервала от 01.08.2014 година до 28.08.2019 година не са издавани известия за импорт на описаните нагоре боклуци за отнасяне в циментовите фабрики или в топлоелектрическите централи на Република България. Не са издавани известия за импорт на болнични боклуци и от страни от Европейски Съюз.

Видно от гореизложеното, госпожа Нинова вкарва в подвеждане българската общност и предизвика напрежение и всява боязън по отношение на вноса на боклуци в миг, когато на европейско равнище се насърчава кръговата стопанска система, преработването и оползотворяването на боклуци и стимулирането на пазара на вторични първични материали. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР