По повод публикация във варненски сайт, кметът на Девня, Свилен

...
По повод публикация във варненски сайт, кметът на Девня, Свилен
Коментари Харесай

Свилен Шитов: Прекратих сделка за фотоволтаичен парк заради възникнал конфликт на интереси 


По мотив обява във варненски уебсайт, кметът на Девня, Свилен Шитов написа коментар в персоналния си профил във фейсбук:

Уважаеми девненци,

Инициирах преустановяване на договорката с близо 4 хиляди декара пасища в землището на общината още в нейния зародиш. Тя бе в планов стадий, само че поради промяната на собствеността във компанията през април, за което узнах на 17 юли, неотложно взех ограничения за преустановяване действието на контракта. Това стана по силата на клаузата за справедлива неспособност на изпъленение поради зародилата догадка за спор на ползи, откакто се оказа, че тъстът и брачната половинка ми, с която сме в бракоразвод, са се сдобили с парцелите, придобивайки собствеността върху дяловете на компания „ 4Б Солар “ ЕООД. Дружеството трябваше да влага в построяването на фотоволтаичен парк на стойност 100 млн. евро с решение на Общинския съвет. По въпроса за прекратяването на договорката взех единодушието на Общинския съвет, макар че нямам такова обвързване и можех еднолично да строя това. Предпочетох обаче да уведомя представителите на обществеността в Девня, тъй като нямам какво да укривам. Оттук нататък съдът би трябвало да реши дали да скапе контракта.
Не бяхме известени от компания „ 4Б Солар “, а по контракт те бяха длъжни да ни осведомят за настъпилата смяна в собствеността и представителството на сдружението, само че не са го създали. По мотив нападките, че договорката била неизгодна за общината, бих желал да напомня, че още при предоставяне на разрешението за градеж в локалната хазна щяха да постъпят 4 млн. лв., които биха били от изгода за възстановяване на градската инфраструктура.
С решение на Общинския съвет компанията бе задължена да превежда съразмерно по сметката на общината по 200 евро на мегават въведена в употреба мощ за 50-годишния период на отстъпеното право на градеж, плюс годишните доходи по линия на локалните налози и такси.
Земите до момента не носеха никакъв актив на общината. Те не са „ подарени “, а си остават общинска благосъстоятелност. Стойността от 106 800 лв., против която бе отстъпено правото на градеж, е изчислена от лицензиран оценител. При разглеждане на предлагането бе регистрирано и че централата ще обезпечи нови работни места в общината. Не дават отговор на истината и изказванията, че построяването на фотоволтаичен парк не давало опция на девненци да отглеждат животни, защото планът предвиждаше построяването на фотоволтаиците да бъде на задоволително огромна височина.

Свилен Шитов – кмет на община Девня

www.
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР