По повод публикация на сайта „Биволъ“ от 15.08.2020г. /б.р. публикувана

...
По повод публикация на сайта „Биволъ“ от 15.08.2020г. /б.р. публикувана
Коментари Харесай

„Инвестбанк“: Милионите от Венецуела са постъпили при нас съвсем законно

По мотив обява на уеб страницата „ Биволъ “ от 15.08.2020г. /б.р. оповестена и във ФАКТИ/ „ Парите водят от Каракас към Кремъл. $158 млн. на Николас Мадуро отлежават в „ Инвестбанк “ “, в която се насочат директни обвинявания към „ Инвестбанк “ АД „ в изпирането на нефтодолари, от “Инвестбанк” АД “, бихме желали да възразим против направените внушения за противоправно държание на кредитната институция.

Категорично заявяваме, че „ Инвестбанк “ АД е спазила всички национални и европейски регулаторни условия, в това число наложените интернационалните наказания и ограничавания, както на Европейски Съюз, по този начин и на OFAC.

За да се квалифицира паричен трансфер като „ изпиране на пари “, следва да е налично доказателство, че средствата са с незаконен генезис, което се потвърждава с решение на способен орган за осъществено закононарушение с влезнало в действие неоправдателна присъда. Дейността на банките е да дават банкови артикули и услуги на своите клиенти, като тя е строго регламентирана и контролирана, с ясно написани пълномощия и пълномощия, които не включват следствие на възможни закононарушения, за което са оправомощени други органи и институции.

Задълженията на банките са да осведомят тези оправомощени органи при финансови прехвърляния с необоснован подозрителен генезис.

Паричните преводи по доверителната адвокатска сметка са постъпили у нас законно при осъществяване на всички изискуеми ограничения за предварителна защита и не е имало учредения за подозрения във връзка с произхода им.

Адвокатите и адвокатските сдружения откриват потребителски доверителни специфични сметки по член 39 от Закона за адвокатурата и при тяхното ръководство те са длъжни да ползват Закона за ограниченията против изпирането на пари (ЗМИП), заради обстоятелството че те са задължени лица по член 4, т. 15 „ лицата, които по занимание правят правни съвещания..... “.

Входящите и изходящи преводи по доверителната сметка са обработвани от разнообразни банки от Европейски Съюз и Съединени американски щати в това число, без да има усложнения при тяхното осъществяване. Банките репортери също правят наложителна инспекция във връзка с ограниченията против изпирането на пари и спазването на въведени интернационалните наказания, както във връзка с страни, по този начин и във връзка с лица от интернационалните санкционни и забранителни описи.

Преди средствата да постъпят в „ Инвестбанк “ АД, те са минали през най-малко две банки репортери, защото ние нямаме директни кореспондентски връзки с венецуелски банки.

Всяко парично придвижване се записва и ревизира от всяка банка по пътя на прехвърлянето за генезис, причина, краен притежател, договорни връзки и транспортна документи. Веднъж минали през филтъра на няколко контролни и финансови институции, парите постъпват в „ Инвестбанк “ АД по доверителните сметки, открити към адвокатска сметка по чл.39 от Закона за адвокатурата.

Като спомагателна мярка за сигурност, преди клиентите да бъдат показани за утвърждение от „ Инвестбанк “ АД, всеки клиент и всяка транзакция е била първично проверявана от профилирана швейцарска компания, лицензирана да прави разбори и оценка на риска, в сходство с интернационалните правила за противопоставяне на изпирането на пари. Както е известно, най-строгият и праволинеен надзор в тази област е швейцарският.

Адвокатът, като задължено лице по чл.39 от Закона за адвокатурата е водещото отговорно лице, според настоящото законодателство по ЗМИП, нормативен надзор за идентификация на неговите клиенти, финансовите им транзакции, участващите в тях лица и произхода на средствата, с които те се разпореждат.

Извършените входящи и изходящи прехвърляния са свързани главно с доставка на хранителни артикули за Венецуела, за които в това число имаме показани товарителници, което потвърждавате и вие в публикацията си. Не са налични санкционни преводи, свързани с Държавната петролна компания на Венецуела (PDVSA – Petróleos de Venezuela, S.A.), а по този начин също и лица, които да са в описите освен на OFAC, само че и в базата данни употребена от нас за инспекция и съществуване на отрицателна информация, а точно Accuity Online Compliance.

Специализираното звено в банката прави непрекъснат надзор за сходство на платежните интервенции на всички наши клиенти на територията на Република България и чужбина, като банката влага обилни по мярка средства в профилирани софтуерни системи за предварителна защита и противопоставяне против измамите и изпирането на пари, а точно ASSEBA AML, както и посочената нагоре база данни Accuity Online Compliance.

Ще бъдем задоволени, в случай че актуалното писмо бъде възприето като израз на почитание към Вашата активност в интерес на обществото и желанието ни " Биволъ " да отразява правилно събитията, свързани с „ Инвестбанк “АД, което е от съвместен интерес, както за финансово-банковата активност в страната, по този начин и за Вашата медиа, която, имаме вяра, се стреми да осведоми обективно своята публика.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР