„По повод публикации в някои медии относно налагането на лимити

...
„По повод публикации в някои медии относно налагането на лимити
Коментари Харесай

Ананиев: Няма наложени ограничения за лъчелечение на онкоболните

„ По мотив изявления в някои медии по отношение на налагането на предели при лъчелечението , желая да уточня нещо извънредно значимо. Има очевидно недоумение или погрешно пояснение на така наречен индикативни стойности. Няма наложени ограничавания за лъчелечение на онкоболни лица . Индикативните стойности не лимитират лекуването на пациентите, а противоположното – служат само и единствено за потребностите на контрола. Нито един български жител няма да остане без нужното му лъчелечение. Нещо повече – след разбор на данните на Здравната каса се откри, че броят на пациентите през 2017 година е бил 12 393, а за 2018 година планирано се чака през лъчелечение да преминат 13 706 лица или с 1 313 пациенти повече. Средствата, които са обезпечени за 2018 година, са със 7 600 000 лв. повече от 2017 година или 29 500 000 лева “. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев пред народни представители по време на днешното съвещание на отрасловата парламентарна комисия.

„ За да няма в допълнение напрежение отсега нататък, Здравната каса изпрати писмо до шефовете на районните здравноосигурителни каси, с което им подреди индикативните стойности, избрани за м. юни, да се анулират. За месеците до края на годината нямаше планувани индикативни стойности за брой пациенти, имащи потребност от лъчетерапия “, разясни още Кирил Ананиев.

Важно е представителите на здравното съсловие, включително и националните консултанти, навреме да разискват с НЗОК зародили проблеми от използването на Националния рамков контракт. В понеделник в 16 ч. в НЗОК са поканени лекари и националният съветник по лъчелечение, както и представители на пациентски организации, за разискване на взаимни действия през 2018 година, стана ясно още от думите на министъра, съобщи БГНЕС.

„ Проф. Златица Петрова ще бъде отстранена краткотрайно от длъжността изпълнителен шеф на ИАМО. Предварително мога да ви уверя, че това няма да утежни работата на организацията. Работим доста тясно с прокуратурата и ще създадем всичко, което е належащо, с цел да подпомогнем процеса на следствие “. Това разяснява министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев в отговор на журналистически въпрос по отношение на формираното от Върховна касационна прокуратура наказателно произвеждане за закононарушения по работа в Изпълнителна организация „ Медицински одит “.
Здравният министър разяснява, че Министерството на здравеопазването, според рекомендациите на Върховната административна прокуратура, е подхванало всички нужни дейности за изменение на вътрешните актове на ИАМО и привеждането им в сходство със законовите разпореждания. За задачата са импортирани промени и допълнения в Наредба № 14 от 20.04.2010 година за изискванията и реда за осъществяване на инспекции на лечебните заведения от Изпълнителна организация „ Медицински одит “, издадена от министъра на опазването на здравето. Проектът на наредбата е оповестен на уеб страницата на Министерството на здравеопазването за публично разискване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР