По повод публикации в медии Върховната административна прокуратура се самосезира

...
По повод публикации в медии Върховната административна прокуратура се самосезира
Коментари Харесай

ВАП се самосезира за умрелите делфини по Черноморието

По мотив изявления в медии Върховната административна прокуратура се самосезира за зачестилите случаи на смъртност на китоподобни на българското Черноморие.

Припомняме, става въпрос за голям брой открити мъртви делфини от типовете " моткур ", " афала " и " елементарен делфин ". Тези животни са предпазени от Закона за биологично многообразие.

В рамките на няколко дни към средата на месец юни тази година от Черно море бяха изхвърлени 55 мъртви делфина на брега край Ефорие Норд и Ефорие Суд в Румъния. По-късно огромен брой мъртви бозайници бяха открити и у нас.

Първоначалните данни сочеха, че делфините са се оплели в калкански хрилни мрежи. В началото на юли обаче стана ясно, че е допустимо повода за смъртността на делфините да е заразяване с морбили. Това показвали резултатите от аутопсията и проучванията на бозайниците.

По този въпрос прокуратурата е сезирала Министерството на околната среда и водите като оправомощен от закона орган да ревизира и открива съществуването на случаи на необикновена всеобща смъртност на китоподобни. Министерство на околната среда и водите би трябвало и да реализира пълномощията, визирани в Инструкция за взаимоотношение при случаи на изхвърлени китоподбни по българското Черноморско крайбрежие.

Проверката цели да се открият всички случаи на всеобща смъртност на китоподобните на Черноморието, както и повода за това. Ако се установяват нарушавания на законовите разпореждания, гарантиращи отбрана на делфините и другите китоподобни, ще се подхващат дейности по санкциониране на нарушителите и по прекратяване на нарушаванията.

Припомняме и че през последните няколко години се записва увеличение на броя на откритите мъртви делфини по крайбрежието. Това провокира съществено терзание измежду екозащитниците и обществото като цяло.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР