По повод продължаващите медийни изяви на доц. Стефан Дечев, свързани

...
По повод продължаващите медийни изяви на доц. Стефан Дечев, свързани
Коментари Харесай

Ответен удар! Позиция на катедра „История“ при Правно-историческия факултет на ЮЗУ  „Неофит Рилски“: Твърденията на доц. Дечев не отговарят на истината! Ето фактите...


По мотив продължаващите медийни изяви на доцент Стефан Дечев, свързани с
подадения от него сигнал до Министерството на образованието и науката (МОН) на 1декември 2023 година, заявяваме, че в изказванията на доцент Дечев за нарушавания в катедра„ История “ в ЮЗУ „ Неофит Рилски “, посочени в сигнала, проличават редицапротиворечия. Налице са изказвания от негова страна, които не дават отговор на истината ифактите.

Преди да ги посочим желаеме да уточним, че доцент доктор Стефан Дечев е работил в
ЮЗУ „ Неофит Рилски “ в продължение на 30 години. В тази институция той придобиваобразователната и научна степен „ лекар “ през 2004 година и се хабилитира през 2012 г.Информацията, показана от него в национални медии, че е с 12-годишен стаж вкатедра „ История “, е подвеждаща и се основава на обстоятелството, че под това наименованиекатедрата съществува от края на 2011 година след обединяването на катедра „ Обща история “и катедра „ Българска история и архивистика “, член на която беше и доцент Дечев.

От 1 септември 2023 година сътрудника не е в трудови правни отношения с ЮЗУ „ Неофит
Рилски “. Заявяваме това във връзка последните изказвания в националния медиен ефир отнегова страна, че той е схванал „ за подправяне на оценки през есента на 2023 година “.
1 . В своя сигнал до МОН, показан и в медиите, доцент Дечев твърди, че е „ издаденадиплома на жена, която в никакъв случай не е била действително студентка “. Това изказване енеоснователно, защото посочената в сигнала студентка е трансферирана от друговисше учебно заведение при съблюдаване на нормативните условия, като документациятапо случая е предоставена на проверяващата комисия от МОН.

2 . Доц. Дечев демонстрира фотоси на основната книга и на изпитни протоколи, като
твърди, че в основната книга са нанесени оценки без да са положени изпити. В
посочените от него случаи са налице несъответствия – в основната книга оценката
е нанесена от ръководителя на катедрата, само че в изпитния протокол оценката е
написана от доцент Дечев. Т. е. студентите са положили изпити, само че титулярът не е
извършил задължението си да нанесе оценките им в основната книга в 10-дневен
период след изпита според член 37, т. 4 от Правилника за просветителните дейностив ЮЗУ „ Неофит Рилски “.

Протоколите са изискани от архива на университета иса предоставени на проверяващите. МОН разполага с тях. Ръководителят накатедра „ История “ е нанесъл и подписал оценки в основната книга, които не савписани навреме, според решение на катедрения съвет от 14. 06. 2017 година,Протокол № 14, за което решение доцент Дечев твърди, че не съществува. Т. е.твърдението на сътрудника за подправен автограф от страна на негови сътрудници неотговаря на истината.

3 . Въпросът за своевременното нанасяне на оценките е обсъждан и на други
съвещания на катедрата (Протокол № 12/21. 03. 2019; Протокол № 9/01. 04. 2022;
Протокол № 13/02. 06. 2022; Протокол № 15/04. 07. 2022; Протокол № 4/17. 11. 2022).
Протоколите са изискани от архива на университета и са предоставени на
комисията от МОН.
4. От документите, които подателят на сигнала показва, излиза наяве, че самият доц.Дечев е част от казуса. Той не извършва едно от главните си отговорности катопреподавател навреме да нанася оценките на студентите, за коетосвидетелстват имейли на студенти с молба да им бъдат нанесени оценките, за дамогат да аплайват за стипендии, да заверяват семестри, да се явяват надържавни изпити и други В един от случаите неговият отговор е, че ще изпратиоценките на инспектора „ Студентско положение “, а в различен – че е решил въпроса синспектора.
5 . В отговора на МОН на въпроса на националната представителка госпожа Рангелова сепосочва, че 11 от изказванията в сигнала на доцент Дечев са отхвърлени като
неоснователни, а 5 са основателни. Това не е изобретение на доцент Стефан Дечев.
Катедрата е наясно с тях от есента на 2022 година и е установявала събитията,
при които те са се случили и които са обсъждани на съвещания на катедра
„ История “.
6 . В своя сигнал и в медийните си изяви доцент Дечев твърди, че „ има толкоз дипломисрещу неположени изпити “, т. е. до държавен изпит са допускани студенти, коитоне са положили всички семестриални изпити според настоящия образователен планпо съответната компетентност. Допускането до държавен изпит на студентите, следподадена молба от тяхна страна, е в пълномощията и отговорностите на инспектор„ Студентско положение “. На този контрольор доцент Дечев разпорежда част отзадълженията си и явно е имал доверие. Всички дипломирани студенти садопуснати и сполучливо са положили държавен изпит.

7 . В медийни изказвания доцент Дечев твърди, че е „ неистина “, че не е влизал в системата,в която се организираше образованието от разстояние по време на пандемията отCOVID – 19. Има документ – разпечатка от електронната система, че той никогане е влизал в системата Moodle, в която се организираше образованието на студентитеот Правно-историческия факултет. Документът е възложен на проверяващитеот МОН. Доц. Дечев е предпочитал да се включва в друга система занеприсъствено образование, функционираща в университета, само че още веднъж от имейлина студенти до самия него излиза наяве, че часовете не се организират постоянно.
Проблемът с нередовното осъществяване на лекциите от негова страна е налице и повреме на присъственото образование, за което също свидетелстват студентски
имейли. В един от случаите доцент Дечев дава отговор, че няма да се проведат
присъствени лекции, тъй като по същото време има присъединяване в медия.

8. Налице са недоволства, че доцент Дечев не дава отговор дълготрайно на мейли на
студентка, за което тя се надява, че не е резултат от религиозна дискриминация.
Приложен е към документите на комисията по инспекцията на МОН.

9 . Относно „ атмосферата на боязън “ в Правно-историческия факултет на Югозападенуниверситет „ Неофит Рилски “, за която твърди, че съществува, доцент Дечев същоси опонира. На 21 февруари 2023 година се организира постоянно свикано съвещание накатедра „ История “, на което той не участва. Катедрата не бе осведомена заотсъствието на сътрудника. От медиите и от известие на Българска телеграфна агенция излиза наяве, че посъщото време той е в Република Северна Македония и взе участие във конгрес, накойто е показан като учител от ЮЗУ „ Неофит Рилски “, Благоевград.

По време на това пътешестване в чужбина доцент Дечев не е командирован от
Югозападния университет и не е в отпуск. Ден по-късно катедрено съвещание, на22 февруари 2022 година, в отговор на студентски имейл по отношение на нанасянето на оценкивъв връзка с подаването на документи за стипендия сътрудника Дечев декларира, че щенанесе оценките по-късно, защото се връща от чужбина и още веднъж отпътува вчужбина. Семестърът към този момент е почнал, а доцент Дечев не е в задграничнакомандировка. Твърдим това, тъй като университетската документи демонстрира, чеколегата не е бил командирован в чужбина със заповед на Ректора от есента на2019 година Подобно деяние по никакъв метод не кореспондира с разбирането заналичие на „ атмосфера на боязън “, която, съгласно доцент Дечев, царува в Правноисторическия факултет на ЮЗУ „ Неофит Рилски “.

10. Фактът, че доцент Стефан Дечев не е бил наказван за нарушавания не анулира обстоятелството натези нарушавания. Обстоятелство, което приказва за атмосферата на академичнатолерантност и политика на поощряване и апелиране към практическо прилаганена морални и професионални стандарти вместо прибягване къмадминистративно-команден жанр на взаимоотношения в катедра „ История “. Товавероятно е ценено и от сътрудника доцент Стефан Дечев, откакто до 2023 година той търсиакадемично и научно израстване през тази катедра в границите на Югозападнияуниверситет.
Всички представени документи са предоставени на проверяващата комисия от МОН.

В. Василев

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР