По повод празника за 24-ти май, Българската национална телевизия и

По повод празника за 24-ти май, Българската национална телевизия и ...

БНТ и БНР със специален поздрав за 24 май.


По повод празника за 24-ти май, Българската национална телевизия и Българското национално радио отправят общ поздрав с нова, оригинална телевизионна версия на химна „Върви народе възродени". В режим на извънредна обстановка, малките хористи от Детския радиохор представят емблематичната за празника песен от своите домове, а в ролята на оператори на видеата са родителите на децата. Телевизионната премиера на клипа е предвидена за 23 май (събота), точно преди обедната емисия в 12:00 часа на „По света и нас" по БНТ1.

„Това е нашият начин да отбележим празника на буквите, които пазят нашата духовност. Поздравяваме всички деца с празника на българската култура и им пожелаваме да гледат напред в бъдещето и да следват мечтите си", са част от пожеланията на Венеция Караманова - диригент на Детския хор на БНР.

„Идеята за клипа възникна съвсем спонтанно. Бяхме водени от общата мисия на двете обществени медии да представят и подкрепят българската култура, като една значима и неотделима част от непреходните общоевропейски ценности. Училищата в момента са затворени, това е прекрасна възможност за децата да са заедно", споделя Кристина Матеева, изпълнителен продуцент от БНТ.

Клипът е създаден рекордно бързо, само за една седмица, в него участват 47 хористи. Включени са и образите на светите братя Кирил и Методий, Паисий Хилендарски и други емблематични личности на българската духовност, както и изображения на българската азбука, която е в центъра на празника. Режисьор е Станислав Терзиев.

Новата телевизионна версия можете да гледате и на интернет страниците на БНТ и на БНР, както и в социалните мрежи.

Източник: cross.bg