По повод празника Никулден Българската агенция по безопасност на храните

...
По повод празника Никулден Българската агенция по безопасност на храните
Коментари Харесай

БАБХ извърши над 1000 извънредни проверки на обекти за производство и продажба на риба

По мотив празника Никулден Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) е направила 1087 изключителни инспекции на обекти за произвеждане и продажба на риба и рибни артикули в цялата страна. Това оповестиха от пресцентъра на БАБХ.

В интервала от 3 до 7 декември контролните органи на БАБХ са инспектирали водоеми за отглеждане на жива риба, обекти за развъждане на аквакултури, за произвеждане и търговия с риба и рибни артикули, хранилища за търговия на едро и дребно, пазари и тържища, и заведения за публично хранене на територията на всички области.

В резултат на инспекциите са формирани 7 акта за определяне на административно нарушаване и са издадени 6 наставления.

Констатираните нарушавания са за продажба на риба от обекти, които не са регистрирани според настоящото законодателство, предложение на риба и рибни артикули с изминал период на валидност, без документи за генезис и погрешно етикетирани, неспазване на условията за температура при предпазване и неприятни хигиенични условия, както и нерегламентирана продажба на риба (без удостоверение за произход) от нерегистрирани по Закона за ветеринарномедицинската активност транспортни средства.

По време на инспекциите са открити несъответствия по сградов фонд и съоръжение в търговски обекти, предлагащи риба и липса на правилно и постоянно водени записи в дневниците за самоконтрол (по Системата за ръководство сигурността на храните).

Спрени от реализация и ориентирани за заличаване са 7 кг охладена риба.

Агенцията прави и инспекции в зимните курорти, които стартираха на 10 декември и ще продължат до края на сезона.

По традиция по време и на Коледните и Новогодишни празници контролните органи на БАБХ ще инспектират обекти за търговия и предложение на храна на територията на цялата страна.

Дежурни инспектори към Българската организация по сигурност на храните ще ревизират обектите по време на празниците и в почивните дни. Те ще правят инспекции и по сигнали на консуматори, които ще могат да подават и онлайн или на "горещия телефон " на БАБХ – 0700 122 99.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР