По повод поисканото увеличение с 6% или 315 лева за

...
По повод поисканото увеличение с 6% или 315 лева за
Коментари Харесай

Деница Златева: Ще внесем нова цена на газа за септември. Ще е по-висока от 6% увеличение, поискано от предишното ръководство на "Булгаргаз"

По мотив поисканото нарастване с 6% или 315 лв. за мегаватчас на природния газ през септември от предходното управление на " Булгаргаз ", шефът на сдружението Деница Златева съобщи на конференция, че ще съблюдава Закона за енергетика за търгове за доставка на синьо гориво на " Газов Хъб Балкан ".
 
Тя разгласи, че във връзка цената за септември борсовият показател се е нараснал със 17 на 100.
 
" Затова ще внесем нова цена за септември. Тя ще е по дребна от този показател. Тоест чакаме нарастването да е по-високо. Работим за по-конкурентна цена за октомври, предвид на стартирането на интерконектора и азерския газ и прогнозиране на цена по-ниска от тази през август ", добави Деница Златева.
 
По думите ѝ сега количествата се обезпечават месец за месец, което е сложило сдружението пред предизвикателство, обвързвано с доставките и разплащанията.
 
" През септември ще нагнетим 50% в хранилището в Чирен ", сподели още Деница Златева.
 
Шефът на КЕВР Иван Иванов съобщи, че основна роля за цената на газа е борсовият показател.
" Ако той се беше запазил на равнища от август, изчисленията демонстрираха, че може да се понижи цената през септември. За страдание прекъсването на газ по Северен поток изстреля показателя над 300 евро за мегаватчас. Усилията в България за преодоляване цената са функционалност от интернационалните пазари ", добави Иван Иванов.
 
Комисията за енергийно и водно контролиране организира намерено съвещание, на което разисква цената на природния газ за септември.
 
Златева по отношение на контракта с " Газпром ": " Дружеството извършва в този момент настоящия контракт и всеки ден изпращаме поръчки за доставки, получаваме потвърждения за нулеви количества. Ние си изпълняваме контракта.
 
Разговорите, които се водят са на политическо равнище. Каза, че са страна по контракта и не желае да разяснява тематиката, тъй като могат да бъдат страна при Арбитраж. Условията, които би трябвало да съблюдаваме, ние като сдружение ги съблюдаваме.
 
Имаме контрактуваните количества по азерските доставки, две карга втченен газ и количества, което беше изтъргувано на газов хъб Балкан, на добра цена, това е микса. Количествата за септември са обезпечени, за октомври микса е различен.
 
Има пуснат аукцион на газов хъб " Балкан " за спомагателните количества през октомври. За ноември обръщаме по какъв начин да структурираме търговете за месец или за по-дълъг интервал. Искам да уверя българите, че Булгаргаз осузнава ролята си на публичен снабдител и ще осъществим доказаните стратегии на клиентите. Цените за октомври ще бъдат по-ниски от тези за септември ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР