По повод писмото, изпратено до премиера Бойко Борисов от председателя

...
По повод писмото, изпратено до премиера Бойко Борисов от председателя
Коментари Харесай

Борисов отговори на Нинова за Договора с Македония

По мотив писмото, изпратено до премиера Бойко Борисов от ръководителя на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, по отношение на Договора за другарство, добросъседство и съдействие с Република Македония и нейното изказване, че не може да се запознае с клаузите му, тъй като той не е възложен на народните представители и че има нужда от разискването му в Народно събрание. От ГЕРБ заявяваме, че:

1. Министърът на външните работи Екатерина Захариева инициира разглеждане и разискване на контракта в Комисията по външна политика и посредством нейно писмо, адресирано до ръководителя на комисията Джема Грозданова, Договорът постъпи в секретно деловодство на Народното събрание на 03 юли - понеделник в следобедните часове.

2. На 04 юли народните представители от Комисията бяха осведомени, че могат да се срещнат с постъпилия текст преди съвещанието на външната комисия на 05 юли - сряда.

3. Проектът на Договор е наличен за всеки депутат в секретното деловодство на Народното събрание.

4. Членовете на външната комисия изслушаха министъра на външните работи за достигнатия стадий на договаряне към 5 юли 2017 година и показаха мнение и оферти по текста.

Договорът е достигнал заключителен стадий. Фактически подобен контракт се разисква от 2008 година, когато е подписан Меморандум за съдействие сред двете страни по въпросите на европейската интеграция. Всички държавни управления и външни министри от 2008 година до в този момент са работили по въпроса. Предстои последният 12-ти кръг договаряния, като се чака завършване на текстовете. С финалния вид на Договора Народното събрание ще бъде осведомен след привършване на договарянията още веднъж в съвещание на Комисията по външна политика. Важно е да се означи, че не трябва да се чака опция за смяна в контрактуваните текстове, защото това е дълъг развой на договаряне на двете страни на равнище изпълнителна власт.

Целта на държавното управление е да завърши текста и да пристъпи към сключване на Договора, като не отстъпваме от българските оферти. След това следва ратификация от двата Народното събрание, като това е опцията за разискване на Договора на равнище Народно заседание. Възможността този дълъг развой да завърши преди българското председателството на Съвета на Европейски Съюз, за което с всички партии в Народно събрание сме се обединили специфичния фокус да се сложи върху европейската вероятност на страните от Западните Балкани и ролята на България в района, ни дава съображение да имаме вяра, че ще стигнем до единодушие и ще успеем да подпомогнем Република Македония в нейния път към НАТО и Европейски Съюз. Всичко това е за непоклатимост и сигурност в района.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР