По повод петата годишнина от присъединяването на Крим към Руската

...
По повод петата годишнина от присъединяването на Крим към Руската
Коментари Харесай

НАТО призова Русия да върне Крим на Украйна

По мотив петата годишнина от присъединението на Крим към Руската федерация НАТО през днешния ден популяризира изказване, в което още веднъж уверено осъжда това деяние, заяви Българска телеграфна агенция.

Призоваваме Русия да върне контрола над Крим на Украйна, се показва в изказването от името на страните в пакта. Потвърждаваме цялостната си поддръжка за независимостта и териториалната целокупност на Украйна в интернационално приетите граници и териториални води. Крим е украинска земя, се добавя в текста.

Съюзниците са надълбоко обезпокоени от нарушаванията на човешките права, осъществявани от съветските де факто управляващи в Крим против украинците, кримските татари и представители на други локални общности. Тези нарушавания включват извънсъдебни убийства, отвличания, принуждение, случайно отнемане от независимост и изтезания, се добавя в документа.

НАТО приканва Русия неотложно да приключи всички нарушавания и злоупотреби в Крим, да освободи украински политически пандизчии и заложници, и да даде на интернационалните организации за наблюдаване достъп до полуострова. Всякакви опити за оправдаване на противозаконната анексия на Крим би трябвало да бъдат прекъснати, в това число автоматизираното налагане на съветско поданство, насилственото разселване, военната работа във въоръжените сили на Руската федерация и противозаконните съветски изборни акции, декларира алиансът.

В изказването се осъжда огромното скупчване на съветски военни сили в Крим и се показва безпокойствие от желанията на Москва да продължи в тази посока и в други елементи в региона на Черно море. НАТО осъжда построяването на моста над Керченския пролив. Пактът приканва Русия абсолютно да освободи арестуваните в региона украински моряци, да върне техните плавателни съдове и да обезпечи гладко мореплаване, в това число достъп до украинските пристанища в Азовско море.

В документа се показва, че нормалните връзки няма да се върнат, без Русия да предприеме смяна към ясни и градивни дейности. НАТО чака Москва да се съобрази с интернационалното право и произлизащите отговорности и отговорности.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР