По повод очакваната Бъдни вечер ви припомняме този текст на

...
По повод очакваната Бъдни вечер ви припомняме този текст на
Коментари Харесай

„Бъднуване” е дума, която трябва да изпълним със съдържание

По мотив предстоящата Бъдни вечер ви припомняме този текст на Добромир Банев от архива на Edna!

В края на годината се бълват клишета като за последно. Социалните медии гъмжат от фотоси с украсени елхи, цялостни трапези и усмихнати лица. Много хора разгласяват статуси, които стартират със „ Здравей, Дядо Коледа ”, без въобще да са написали и един ред до някой собствен непосредствен най-малко от десетилетие.

В края на годината се регистрират куп личностни достижения, връчват се всевъзможни награди и се провеждат благотворителни мероприятия от всевъзможен темперамент.

 Коледа iStock

Декември минава за най-лицемерния месец в календара.

Въпреки това, точно през днешния ден е денят, в който всички би трябвало да бъдем смирени и скромни . Именно през днешния ден е денят, в който си спомняме, че фамилията е нашето същинско леговище. Който може да си го разреши, спряга богата, само че постна софра. Задължително е на нея да има прясно изпечен кръговиден самун с пара в него, та да може най-старшият на софрата да го разчупи, а на който се падне парата – да донесе благополучие за останалите в дома.

Днес би трябвало да се опитаме да преживеем простичко и да осъзнаем какъв брой огромен подарък е, че ни има, че сме живи.

На този ден е хубаво да излезем най-малко за малко от сенките на живота. Да озарим лицата си с усмивки поради нашите близки, за които в никакъв случай не намираме задоволително време. Далеч от материалните изкушения, да си напомним че можем да бъдем положителни един с различен. Да осъзнаем, че с Рождеството на Господ ни е в природата да бъдем източник на добрина и приемливост.

За всеки съвременник времената са сложни. Очевидецът в никакъв случай не е удовлетворен изцяло от това, което е или от това, което има. Така сме устроени – да желаеме повече, да се съмняваме, да завиждаме, да се опасяваме, да ненавиждаме. Това също толкоз човешко, едвам изпитваме обич.

Но би било хубаво да осъзнаем, че тъкмо през днешния ден любовта е разбиране, което включва освен отношението и възприятията ни към някого , а към мирозданието въобще.

В това мъчно време аз се надявам доста хора да си спомнят, че са способни на любов.

Загасете тв приемниците и преносимите компютри. Дайте си късмет довечера да бъдете само себе си и да обърнете нужното внимание на хората, които са част от вашето семейство. Спомнете си някоя остаряла история, посмейте се или даже си поплачете дружно. Загърбете враждата и си простете обидната дума и неприятната постъпка. Днес добротата владее несигурния ни свят и ние всички би трябвало да се доверим на ръцете ѝ.

 Коледа iStock

„ Бъднуване ” е прелестна дума, която би трябвало да осъществим със наличие. Късметът не е надписано листче в парче баница. Късметът зависи от нашата настройка към всичко това, което ни следва.

Няма да напиша писмо на Дядо Коледа, тъй като персонално аз не желая никакви дарове от него. Подаръците се чупят и с времето се трансформират в ненужни предмети.

Единственото, което желая е да пожелая на моето семейство и на всеки от вас здраве. Без здравето нищо не може да бъде допустимо. Без него и Коледата е невъзможна.

Нека всеки от вас да бъде обичан и да има на кого да се опре в сложен миг с вярата, че насладата постоянно надвива над тъгата и отчаянието и че си коства да бъдем дружно в положително и в неприятно.

Да седнем на масата и да изречем молитва за най-хубавото в бъдеще. И без значение от това какъв брой богата е постната ни софра, от сърце да кажем: „ Ела, Дядо Господи, да вечеряме! ”. 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР