По повод новината, че в Алма Матер вече приемът за

...
По повод новината, че в Алма Матер вече приемът за
Коментари Харесай

Кога МОН ще гарантира за качеството на матурите

По мотив новината, че в Алма Матер към този момент приемът за специалностите "право " и "журналистика " ще става не посредством полагане на изпити в самия университет, а с оценки от матурите, в обществените мрежи се разгоря гореща полемика. Тепърва ще излиза наяве дали правото върви към цялостна обезценка и провал, както предвиждат черногледците, или пък в противен случай. Свой коментар по тематиката направи и някогашният екоминистър Юлиан Попов, който е също по този начин публицист и публицист:

"Малко по-сериозно за това, че университетите ще одобряват единствено с резултати от матура. Това е изцяло задоволително в случай че матурите са справедливи и надеждни. Не знам дали са, имам запаси. Университетският изпит може да докара до по-големи изкривявания и несъответстваща оценка, в сравнение с един добре извършен народен зрелостен изпит. Според мен министерството на образованието би трябвало да направи доста повече за гарантиране на качеството на зрелостните изпити, за разпространение на техните резултати и за създаване на публично доверие в тях. "

Препоръката е хубава, остава да научим и по какъв начин тъкмо служителите от МОН ще съумеят да подсигуряват по-качествени матури, а оттова и по-добри резултати за нашите учащи. Защото тъкмо през днешния ден Европейската комисия разгласява годишния си отчет за България за 2020 година В него се удостоверява една страховита наклонност у нас от цяла петилетка насам, че междинните резултати на учениците в България по четене, математика и естествени науки не са се подобрили спрямо резултатите от 2015 година и остават доста под междинните за Европейски Съюз. Страната има един от най-големите дялове на възпитаници със слаби резултати в трите области в Европейски Съюз. Или казано с думи елементарни, нашите възпитаници, са необразовани и неуки и като такива постъпват във вузовете, където оформят надлежно ниско просветително равнище. Нещо като параграф 22 е този проблем от години и е извънредно време чиновниците от министерството да предложат някакъв излаз от омагьосания кръг от необразовани и неуки. За страдание те са болшинство през последните години и редките спорадични триумфи на наши възпитаници по математика на международни олимпиади няма по какъв начин да умият срама от общата неначетеност и безпросветност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР