По повод навършването през настоящата година на 30 години от

...
По повод навършването през настоящата година на 30 години от
Коментари Харесай

Изложба във Велико Търново разкрива зараждането на гражданското общество в България

По мотив навършването през актуалната година на 30 години от огромната гражданска интензивност за промяна на социалистическата система в България, от 14 до 28 юни 2019 година във Велико Търново гостува фотодокументалната галерия " Зараждането на гражданското общество в България 1987–1989 " . Изложбата е дело на Държавен списък – Русе и Централен държавен списък – София, и към този момент е експонирана в районната библиотека „ П.Р.Славейков ” – Велико Търново . Инициативата се осъществва от Държавен списък – Велико Търново в партньорство с Република България „ П. Р. Славейков ” – осведоми Боряна Маринова, шеф на „ Държавен списък ” – Велико Търново.

Госпожа Маринова напомни, че гражданското общество в България за първи път след 1947 година се идентифицира  на 28 септември 1987, когато две години преди промяната на тоталитарния режим, шест русенки – Цонка Букурова, Вяра Георгиева, Дора Бобева, Стефка Монова, Евгения Желева и Албена Велкова, провеждат и оглавяват първата екологична проява в България против съвсем десетилетното обгазяване на града от химическия комбинат в Гюргево.

Изложбата акцентира върху екологичните придвижвания и по-специално на тези в гр. Русе. Това са зелените организации - Обществен комитет за екологична отбрана на Русе, " Екогласност ", а след измененията и зелените партии. Преди тяхната поява, има импровизиран митинг на самоорганизиране на русенското поданство и по-специално на русенските майки, които  излизат с количките си през есента на 1987 година за първи път и показват пред постройката на Окръжния комитет на Българска комунистическа партия в града. В изложбата са показани документи, които се съхраняват в Държавен списък – Русе и Централен държавен списък - София. 

На 22 табла с снимки са показани първите митинги на майките в Русе против обгазяването  от химическия комбинат „ Верахим “ в прилежащия румънски град Гюргево и учредяването на Обществения комитет за екологична отбрана на Русе.

Гражданското общество в България през последните три десетилетия бележи растяща интензивност съгласно оценки на институции и медии, означи Боряна Маринова и добави: " То се съставлява от разнообразни неправителствени организации, цивилен сдружения и цивилен начинания. Появата и развиването на модерни неправителствени организации са част от еволюцията на гражданското общество в изискванията на народна власт, належащо изискване за триумфа и гарантиране необратимостта на промените, чиято насочна точка са събитията в интервала 1989 - 1990 година В подтекста на българския преход този развой се характеризира с редица национални особености и отразява обществено-политическите промени и преобладаващите настройки през миналите три десетилетия. Поради това и резултатите от институционализирането и активността на „ третия бранш ” са нееднозначни и свидетелстват освен за огромния капацитет на гражданския активизъм, само че и за възникването на съществени провокации и опасности за този самостоятелен по формулировка бранш. "
„ Участието на Неправителствени организации в процесите на взимане на решения на разнообразни институционални равнища, е обща европейска наклонност. Правителството и Народното събрание основават благоприятни условия за консултиране с Неправителствени организации в процеса на правене на политики и приемането на разнообразни нормативни актове. Участвайки в разнообразни работни групи, публични разисквания, консултативни органи, Неправителствени организации се утвърждават като скъп сътрудник на държавните и локалните управляващи. Участието на Неправителствени организации в процесите на взимане на решения води като цяло до повишение на качеството на законодателството и до основаване на среда, в която самите закони и актове, се ползват по-добре в практиката. “ – безапелационна е госпожа Маринова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР