По повод Националната седмица на четенето, организирана от МОН, започва

...
По повод Националната седмица на четенето, организирана от МОН, започва
Коментари Харесай

„Книговище“ организира национално състезание по четене

По мотив Националната седмица на четенето , проведена от МОН, стартира съревнование за основаване на цифрово наличие за учебни класове. Това ще се случва в платформата за стимулиране на осмислящото четене –. В нея се съдържат въпросници по детска литература, които целят да записват до каква степен децата са разбрали прочетеното. Книговище.бг употребява онлайн игра на въпроси и отговори върху художествена и научнопопулярна детска литература, само че може да се употребява и като персонален електронен читателски дневник.

Как става регистрацията за прилагане на „ Книговище ”?

Децата, със съдействието на своите родители, записват персонални читателски профили . Самостоятелно, след прочитане на една книга или обособена приказка, ученикът взема решение въпросника по нея в „ Книговище ” и против всеки правилен отговор получава точки в своя профил. Точките се натрупат и детето качва читателски равнища. Води си читателски дневник , в който може да прибавя и свои рисунки, да споделя мнението си за прочетената книга с други нейни читатели. Младият четец в платформата се състезава и с останалите участници в нея, като може да види къде се подрежда измежду тях.

За да се провежда читателска група на класа, учителят също записва собствен профил и към него се прикрепват записаните към този момент детски профили. Това дава опция на децата в групата да се състезават със съучениците си, а на учителя – да вижда какви са читателските достижения на всяко дете. Чрез профила на преподавателя целият клас се включва в съревнование с останалите класове от същия випуск, участващи в платформата. Те могат да се състезават по точки, по равнище на схващане, по размер на прочетени книги. Учителят може да употребява тази информация, с цел да подтиква диалога за книги в клас, да слага читателски цели на целия клас и да следи за следването им. Целият клас може да основава нови въпросници за платформата и това да натрупа точки за цялата група.

Платформата регистрира читателските резултати по класове, които се образуват от самостоятелните достижения на всеки възпитаник от един клас и от точките от основани групово или индивидуално въпросници. За присъединяване в надпреварата самостоятелните профили на всички възпитаници от съответния клас би трябвало да са обвързани с профила на учителя, който води групата.

На спечелилите в надпреварата „ Книговище ” ще връчи цифрова грамота и ще подари по 1 колективен абонамент за „ Книговище ”, годен до 15-ти септември 2020 г. Победителите се дефинират по области и по випуски (28 области х 7 випуска) – 196 групови абонамента.-->

В самостоятелните профили на тези спечелили ще стои надпис “Победител в играта на „ Книговище ” в Националната седмица по четене 2019-2020 година ”

За гимназиалния курс класацията е обща и се излъчва 1 клас победител за цялата страна – клас “Дигитален основател ” . Наградата е колективен годишен абонамент за клас – за игра в платформата.

Доайен на седмицата тази година е област Кърджали и там седмицата ще бъде публично открита от зам.-министър Таня Михайлова. Състезанието по четене през Книговище е първата сходна и толкоз огромна самодейност в страната.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР