По повод направеноизявление от председателя на Общински съвет Сливен Димитър

...
По повод направеноизявление от председателя на Общински съвет Сливен Димитър
Коментари Харесай

Минчо Афузов: Несериозно е да се говори, че Областна администрация забавя умишлено стратегически решения на ОбС Сливен

По мотив направеноизявление от ръководителя на Общински съвет Сливен Димитър Митев, в което се твърди, че Областна администрация преднамерено бави стратегически решения на Общинския съвет, регионалният шеф Минчо Афузов излезе пред медиите в коментар, в който показва:

„ Има известно разминаване сред тезите на господин Митев и обстоятелствата. На първо място, не дава отговор на истината това, че Областна администрация, в мое лице, е „ осуетила “ обезпечаването на 6 млн. лв. от ВиК холдинга за реконструкцията на водопроводната мрежа в кв. „ Речица “. Истината е, че с помощта на нашите старания и извършените диалози с тогавашния министър на районното развиване Виолета Комитова, бяха обезпечени 6 милиона лв. за тази реорганизация, освен това безплатно. Община Сливен обаче отхвърли, с претекста, че не може да организира процедурата по възлагане. Вярно е, че по-късно ВиК холдингът отпусна 9 милиона лв. на ВиК - Сливен за задачата, само че под формата на заем. Вие сами преценете дали 6 милиона лв. безплатна помощ или 9 милиона лв. заем ще се отразят по-благоприятно върху цената на водата за сливенските жители “, уточни регионалният шеф.
„ На второ място, Областна администрация не оспорва всъщност решенията на Общинския съвет за основаване право на градеж за създаване на частен фотоволтаичен парк и за продажбата на терен за строителен хипермаркет, както се твърди. Оспорването визира най-много една неизясненост. И тя е: за какво тези две оферти, за които господин Митев твърди, че са измежду „ най-стратегическите за общината “, са импортирани в Общинския съвет не по общия ред, а като форсмажорни – т.е. при „ неотложни условия “. От самите импортирани оферти не излиза наяве какви тъкмо са тези неотложни условия, те не попадат в мотивировката на вносителя. Освен това, не е ли редно всички „ стратегически решения “ да се разискват умерено, в детайли, стимулирано в комисиите на Общинския съвет и с всички заинтригувани страни. И чак по-късно общинските съветници, уверени в тяхната бистрота и изгода за жителите, да ги гласоподават. А не да им се подават за гласоподаване в дванайсет без пет “, разяснява още Минчо Афузов.
Що се отнася до изказванието, че „ се пробва да се меси в това дали едно решения на общинския съвет е оправдано “, господин Афузов напомни, че едно от най-съществените пълномощия на Областния шеф е да управлява законосъобразността в работата на общинските администрации и общинските препоръки. И че разделянето на управляващите е заложено в устройството на Българската страна и в Конституцията, а повода за това е взаимният им надзор.
По въпроса дали е законосъобразна наложилата се в локалния парламент процедура да се внасят в последния миг основни оферти, с огромен публичен или финансов интерес, регионалният шеф Минчо Афузов уточни, че това си остава противоречив въпрос. И подсети мисълта на Сенека, че: „ Това, което законите не не разрешават, честността може да го забрани “.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР