По повод на разтърсващия скандал в ромска махала в Сливен,

...
По повод на разтърсващия скандал в ромска махала в Сливен,
Коментари Харесай

Пастор Пилев: Гнусно е посегателството над деца под булото на религията

По мотив на разтърсващия скандал в ромска махала в Сливен, където преди три дни бе задържан Даниел Хил, наказан във Англия за педофилия, само че представящ се за евангелски просветител от 4 години тук, потърсих мнението на един от най-уважаваните евангелски пастири - свещеник Ангел Пилев. Той е лидер на Християнска черква „ Сион”, създател е на документалната книга „ Пасторите сътрудници на ДС”.

- Пастор Пилев, какъв е вашият коментар за случилото се в ромската махала в Сливен, където британски жител тези дни бе задържан по съмнение в педофилия. Колегите ви от Обединени евангелски църкви излязоха с декларация, че този чужденец няма регистрация да проповядва евангелието, вие съответно обаче какво мислите за този скандал?

- За никого не е загадка, че евангелските църкви са добре посрещнати и се радват на добър банкет в ромските махали и може би това е една от аргументите този британски жител да злоупотреби с това и да се вклини в махалата в Сливен, представяйки се за свещеник. Децата, които са станали жертви на педофили, прекомерно късно осъзнават какво им се е случило и какво са преживeли. На тях постоянно им е внушавано, че това е просто игра.
Фактите сочат, че към 90% от децата, потърпевши от полово принуждение, са били жертви на човек, който познават, т.е. има налице построена връзка и някаква форма на доверие сред детето и похитителя.
Аз считам, че е гнусно и непоносимо и бих споделил грубо, когато чуя за случаи на потърпевши деца от полово принуждение под булото на религията. Разбирате ли, в църквата – там, където детето би трябвало да получи религия и обич!? Няма и не може да има никаква приемливост към хора, било то настоящи чиновници на църквата, или които единствено практикуват някаква форма на църковна активност, псевдо-пастири, епископи и прочие.
Ако има сходни случаи, лицензите на такива хора следва мигновено да бъдат отнети и те да бъдат преследвани с цялата суровост на закона.

- Той задоволително непоколебим и явен ли е в този подтекст, или разрешава всеки да може да си провежда черква в жилището на 8-мия етаж да вземем за пример и да прави каквото си знае?

- Има открит ред, различен е въпросът до каква степен се съблюдава. Пък за поправките в Закона за вероизповеданията, всички видяхме, че само се направи ремонт, с цел да се опростят задълженията на мюфтийството и толкова. Специално за случая с по този начин представящият се за свещеник английски жител Даниел Ериксън-Хъл, от справката, която направих, стана ясно, че той не е духовник на никое записано изповедание от състава на Обединени Евангелски Църкви.
Тука към този момент следва да се търси информация и отговорност от локалните управляващи в гр. Сливен – община и полиция. Има ясно открити от закона правила по какъв начин се записва и действа обещано изповедание или локална черква.
Кой орган му е издал сходна регистрация или този човек просто си работи самосиндикално, а съответната община е пропуснала да урегулира тези детайлности.
Сега си даваме сметка, че в гетата има неписани закони, които постоянно са по-стриктни и настоящи от писаните. За страдание, с години нито едно държавно управление, нито една партия не е направила или най-малко да се е пробвала да направи нещо по въпроса да се решат проблемите с проституцията, малолетните сватби, равнището на обучение, законността на жилищата им и така нататък Обикновено се сещат за ромските гета по време на избори или когато гръмне някой скандал, в който има забъркан и ром и това комфортно бива яхано от родните ни националисти и патриоти.
Ето в такава сложна конюнктура в гетата работят евангелските църкви в България, като задачата е тези хора да бъдат интегрирани, образовани, научени да практикуват специалност или да упражняват поминък, който да подсигурява техните фамилии. А всичко това става на основа на Евангелието на Исус Христос, тъй като съм уверен, че никоя обществена стратегия, никакви евросубсидии няма да имат триумф, в случай че тези хора не трансформират ценностната си система, посредством смирение и религия в Исус Христос.

- От живите репортажи от Сливен стана ясно, че родителите на децата, ходили при англичанина, говореха за материалните добрини, които той правил, по какъв начин има помагал да си купува това и това, само че не се чу да приказват за вярата, за духа, за духовните полезности. Това какво демонстрира, в действителност ли на терен мизерията в махалите е по този начин огромна?
- На терен в действителност има доста хора, които живеят в последна мизерия и бедност и одобряват обществените помощи. Не е мъчно да се купи благоразположението на такива хора. Трагедията там е голяма - живеят на обществени помощи, имат доста деца. По мое непретенциозно мнение при тези хора няма и в никакъв случай не е имало "десетилетие на ромското включване ". Ако всички тези средства, за които се приказва от най-малко три десетилетия, бяха стигнали до тях, то към този момент трябваше да имаме най-малко едно потомство млади приблизително образовани роми, живеещи добре в гета, където къщите са в регулация, узаконени, с чисти и подредени улици. Ама това не се случва.

- Къде е спасението за тях, съгласно вас? Вие от години работите в махалите?
- Не пресилвам като споделям, че спасението за тях е като одобряват в сърцата си Бога и по този начин работят върху преобръщането на обърканата си ценностна система. Защото законът е външна спирачка, а те имат потребност от вътрешна регулация. От Бог, който ще ги научи, че не трябва да се краде, тъй като кражбата е грях. Нужна им е смяна от вътрешната страна на открито, в сърцето и това е евангелието.

- Държавата и нейните институции участват ли в гетата?
- На места ги има, на други не и отиват при тях в действителност единствено, когато би трябвало да се купуват гласовете им по време на избори. Това е тъпо и обидно, ромите даже не могат да си изтъргуват добре гласовете. Примерно в Панчарево под стената на езерото има едно гето и представяте ли си какво може да се случи с тези хора при, недай Бог, повреда?! Там хората живеят в страшна бедност, в паянтови бараки, на които обаче има закрепени сателитни чинии. Казват, че няма какво да ядат, но на изборите им дали опция да гледат телевизия. Това е. Държавата може да помогне с материални неща. Но истината е, че хората в тези махали живеят в своя обособена гето-култура и този проблем е наследствен още от времената на соца. Вярата в Бога е вътрешният претекст, който може да помогне за изход от тези мрачини. Това е една доста добра основа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР