По повод на 85-годишнината от рождението на отишлия си наскоро

...
По повод на 85-годишнината от рождението на отишлия си наскоро
Коментари Харесай

Последните рисунки на Светлин Русев показват в „Арте“

По мотив на 85-годишнината от рождението на отишлия си неотдавна огромен български художник Светлин Русев в камерното пространство на изложба „ Арте “ на ул. „ Бузлуджа “ 31 през днешния ден ще бъде открита галерия с последните рисунки и скици на Маестрото. Вернисажът ще е от 16 до 20 ч., оповестява „ Монитор “.

По традиция на рождения си ден 14 юни акад. Светлин Русев всяка година правеше галерия, защитавана до последния миг в дълбока загадка. Това се трансформира и в празник, който събираше всички фенове, другари и колекционери на чаша вино в чест на обичания художник. „ През годините изложбите изненада за рождения ден на Светлин ставаха все по-разтърсващи като хрумвания и непредвидени като реализация. Последната трябваше да бъде автобиография... автобиография, синтезирана в една творба - равносметка на един живот “, изяснява галеристката Гергана Борисова.

„...Лyтаx cе в тъpcене на магическия метафизичен камък на мъдpостта, c безконечните отговори на живота оттук и живота отвъд; cтигнах до каменна кариера c кървавите следи на време, тpyд и тъга. Повярвах, че cъм намерил пътя – заблуда!!! Защо е път, в случай че не води към xpама?! " – недоумяваше старицата от оня филм... “ („ Покаяние “ на Тенгиз Абуладзе – б.р.), написа Маестрото дни преди гибелта си.

Камъните останаха незавършени, само че рисунките са при нас, мощни и въздействащи като самия Светлин, споделя Гергана Борисова. Изложбата в „ Арте “ ще продължи единствено от 14 до 16 юни. От мениджмънта на галерията благодарят на художника Стефан Марков, чиято експозиция прекъсва за 3 дни, с цел да бъде почетена паметта на акад. Светлин Русев.

Събитието се организира по едно и също време с това в СГХГ, където през днешния ден юни ще бъдат изложени постери със фотоси на каменната комбинация, която Маестрото искаше да сложи до самата изложба.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР