По повод кончината на Кърк Дъглас на 103-годишна възраст Франс

...
По повод кончината на Кърк Дъглас на 103-годишна възраст Франс
Коментари Харесай

Ключови дати в живота на Кърк Дъглас и интересни факти за легендата

По мотив кончината на Кърк Дъглас на 103-годишна възраст Франс прес и интернет издания, представени от Българска телеграфна агенция, оферират взор към основни дати в живота на легендата на Холивуд и няколко забавни обстоятелството:

- 9 декември - Исур Даниелович Демски, който ще остане в историята на киното като Кърк Дъглас, се ражда в Амстердам, щата Ню Йорк, в фамилията на руско-еврейски имигранти.

- 1946 година - Кърк Дъглас прави филмовия си дебют като сътрудник на Барбара Стануик в "Странната обич на Марта Айвърс " на режисьора Луис Майлстоун.

- 1950 година - Дъглас получава първата си номинация за "Оскар " за най-хубав артист за превъплъщението си в облика на боксьор в "Шампион " на Марк Робсън.

- 1953 година - Актьорът е номиниран за повторно за "Оскар " за осъществяването си в "Лошият и хубавицата " на режисьора Винсънт Минели.

- 1957 година - Кърк Дъглас получава трета номинация за "Оскар " за превъплъщението си в облика на художника Винсент ван Гог във кино лентата "Жажда за живот " на Винсънт Минели.

- 1991 година - Дъглас оцелява в злополука с хеликоптер, лишила живота на двама души.

- 1996 година - Актьорът получава инсулт, вследствие на който едната половина на лицето му остава парализирана.

- 1996 година - Въпреки че напълно скоро е прекарал мозъчен удар, Кърк Дъглас показва мощ на духа и се появява на церемонията за премиите "Оскар ", с цел да получи наградата за изцяло творчество.

- 2016 година - Легендарният артист отбелязва 100-годишния си празник.

Почина Кърк Дъглас

Ето и няколко забавни обстоятелството за Кърк Дъглас:

- Актьорът постоянно е съжалявал, че не е могъл да обезпечи финансиране за филмовата класика "Полет над кукувиче гнездо ". Филмът е сниман от режисьора Милош Форман през 1975 година Джак Никълсън изиграва ролята на Макмърфи, която Кърк Дъглас желае за себе си.

- През дългогодишната си кариера Дъглас режисира единствено два кино лентата - "Безделник " (1973) и "Отряд " (1975).

- Кърк Дъглас взе участие дружно с дългогодишния си другар Бърт Ланкастър в седем кинопродукции, измежду които "Аз вървя самичък " (1948) и "Опасни видове " (1986).

- Дъглас има голямо предпочитание да получи ролята на Бен-Хур, само че за нея съумява да се пребори Чарлтън Хестън.

- Кърк Дъглас е притежател на редица оценки, измежду които.

Президентския орден на свободата, премия за повсеместен принос на Американския кино институт, почетен "Оскар ", почетен "Златен глобус ", почетен "Сезар ", почетна "Златна мечка " на Берлинале, приз за цялостни достижения на американската Гилдия на актьорите, Национален орден за изкуство.

- Кърк Дъглас е измежду дребното звезди дружно с Джеймс Стюарт, Грегъри Пек и Джийн Отри, чиято звезда на холивудската Алея на славата е била открадната и след това възобновена.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР