По повод изнесените данни от компанията за мониторинг на залаганията

...
По повод изнесените данни от компанията за мониторинг на залаганията
Коментари Харесай

БФС с много странно становище относно манипулираните мачове у нас

По мотив изнесените данни от компанията за мониторинг на залаганията на спортни събития ESSA, представени в някои български медии, Българският футболен съюз желае да внесе следните уточнения.

БФС е деен сътрудник на УЕФА в битката против незаконните
залагания и манипулирането на футболни мачове. От започването на работата на Системата за ранно оповествяне на УЕФА за съмнителните футболни мачове (BFDS) през 2012 година наклонността е за сензитивно понижаване на получените сигнали, касаещи шампионатите, управлявани от БФС.

През сезон 2012/2013 година тези сигнали са към 50, за предишния сезон 2017/2018 година са 6, а през актуалната акция са 3. Мониторингът върху всички срещи, провеждани в Европа, се реализира от главния сътрудник на УЕФА и ФИФА Sportradar, с който БФС през предходната година подписа контракт за предварителна защита на тимовете от Първа и Втора професионална лига и U19. С половината клубове от Първа и Втора професионална лига към този момент са извършени обучителни семинари, като акцията ще продължи до края на тази година.

Всички сигнали, получени от УЕФА за съмнителни срещи или друга информация, касаеща манипулиране на мачове, е предадена на проверяващите органи. Благодарение на положителната работа с полицията и прокуратурата има повдигнати обвинявания към треньори, чиито права административно са спряни от Българския футболен съюз до привършване на процесуалните дейности, а според Дисциплинарния устав на БФС засечените футболни клубове в сигналите са предизвестени и глобени.

В допълнение държим да осведомяваме обществеността, че главният сътрудник на УЕФА и ФИФА за мониторинг на манипулирани мачове Sportradar прави анализите си на база на партньорството си с над 500 букмейкърски компании в международен мащаб, до момента в който отчетът на ESSA е основан единствено върху данните от 27 букмейкърски къщи.

Считаме, че информацията от отчета на ЕSSA e поднесена преднамерено от някои български медии и не дава отговор на напъните на БФС, на полицията и прокуратурата за справяне с уговорените мачове. Докладът на ESSA се отнася за доста и разнообразни спортове и на никое място в него не се упоменава името на България измежду водещите страни по уговорени футболни мачове.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР