По повод изборите за Европейски парламент през 2019 г.- би

...
По повод изборите за Европейски парламент през 2019 г.- би
Коментари Харесай

Орбан към ЕНП: Лесно е да основа антиимигрантска европейска партия

По мотив изборите за Европейски парламент през 2019 г.- би било елементарно да се основе, да кажем, една нова групировка от централноевропейски партии със сходно мислене или даже една паневропейска антиимиграционна групировка. Без подозрения бихме имали огромен триумф на евроизборите. Но предлагам да не се поддаваме на това прелъщение и да стоим зад идеалите на Хелмут Кол и партийното семейство. "

Това съобщи унгарският министър председател Виктор Орбан във конгрес в Будапеща, отдаден на годишнината от гибелта на немския канцлер. В нея той подлага на критика Европейската национална партия за " грешките на нейните водачи, сторени на наш тил ", само че заявява, че неговата партия " Фидес " е решила да остане в ЕНП. " Защото вместо да дезертираме, би трябвало да се заемем с по-трудната задача да възобновим ЕНП и да ѝ помогнез да открие пътя назад към християн-демократическите си корени. "

Форумът, проведен в неделя от консервативната немска фондация " Конрад Аденауер ", се организира броени дни, откакто районният началник на " Хюмън райтс уоч " прикани ЕНП да изхвърли Орбан и партията му от редиците си поради завладяването на контрола над медиите, преследването на гражданското общество и терзанията, че редовно подкопава върховенството на закона.

Днес Джани Букикио, ръководител на Венецианската комисия на Съвета на Европа - най-авторитетната европейска професионална институция по конституционно право - прикани ръководещите в Унгария да не одобряват закона против дейности на неправителствени организации (т.нар. " Стоп Сорос " ), които счита, че подкрепят противозаконна имиграция даже, когато дават на мигрантите храна и правни препоръки по какъв начин да постъпят на унгарска територия.Орбан доста добре знае, че нито той, нито страната му имат силите да се трансфорат в европейски фактор и по тази причина избира да се заеме с " реформиране " на ЕНП от вътрешната страна, написа унгарската опозициона преса. Освен това " Фидес " вижда, че въпреки да е в фамилията на европейските християндемократи, ксенофобските и евроскептичните ѝ хрумвания са определяни все по-често като знак на крайната десница.

В речта си Орбан приказва и за европейската взаимност по казуса с имигрантите в миг, когато държавното управление на канцлера Ангела Меркел е изправено пред тежка вътрешна рецесия по този въпрос и през днешния ден тя бе подложена на критика и от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Знаейки

" Може ли да има компромис в дебата за миграцията? Не, и няма потребност от компромис ", не отстъпва Орбан от антиимигрантската си позиция. " Някои си фантазират, че всяка от страните би трябвало да направит отстъпки, че би трябвало да срещнат позициите си и да си свидлив ръцете. Това е неприятен метод. Има въпроси, покоито в никакъв случай няма да има съглашение. Това няма да се случи и нява потребност да се случва "

След това министър председателят акцентира, че " не ни е прочут нито един документ, в който да се споделя, че в случай че искаш да влезеш в Европейски Съюз, би трябвало да станеш имиграционна страна. Когато влизахме, не сме поемали подобен ангажимент. Вярно е също, че фундаменталните документи на Европейски Съюз не афишират, че някоя страна член не може да се преобрази в имиграционна страна. Затова има страни в Европейски Съюз, в които мигрантите са добре пристигнали, където хората желаят да се смесят с тях да г иинтегрират. И има страни, които не желаят имигранти, не желаят да се смесват с тях и в които е изключено консолидираното им. "

След това той акцентира, че не трябва да се приказва за компромис, а за приемливост. " Толерираме обстоятелството, че някои шенгенски страни позволяват мигранти. Това има и ще има последствия, в това число за нас. Междувременно те би трябвало да толерират обстоятелството, че ние не ги желаеме. Те не трябва да ни поучават, да ни изнудват, да ни ухажват, а просто да ни почитат като страна член на Европейски Съюз. "

Орбан подлага на критика и Европейската комисия, като споделя, че тя " съставлява извънредно ползите на западните страни. От опита си видяхме,че когато тези страни имат известно естествено конкурентно преимущество - в свободното придвижване на пари и капитал, да вземем за пример - Брюксел се бори с нокти и зъби да го отбрани в името на пазара. И това е вярно. Но там, където източните страни имат релативно мощна конкурентна позиция - в цената на труда и услугите - Брюксел се прави на отвеян, афишира го за дъмпинг и ни постанова наказателни ограничения, а пазарът внезапно минава на назад във времето. Това ни коства скъпо и съставлява нечестна конкуренция. "

Според него с такава Еврокомисия би трябвало да се сбогуваме след изборите за Европейски парламент идната пролет и образуването на новата комисия в Брюксел през есента на 2019 година

Унгарският министър председател приказва за " рухващ демократичен ред ", тъй като той бил учреден не на действителността и историята, а на " изкуствени структури ", писани на нечие бюро, а не извлечени от това " което хората желаят ". Орбан дава отговор какво, съгласно него, желаят хората - религия, нация, общественост, семейство. Що се отнася до рецензиите, че с дейностите си той подкопава върховенството на закона в Унгария, министър председателят дава отговор, че на никое място не е видял в документи на Европейски Съюз да се приказва за механизъм за спазването му и че в действителност, апелите държавното управление му да съблюдава този фундаментален принцип на демокрацията били прикрити желания за федерализиране на Европа и инструмент за напън на противящите се страни.

И Джордж Сорос не е подминат в словото на Орбан. Когато приказва за предлагането на Еврокомисията за новия бюджет на Европейски Съюз, министър председателят заявява, че той бил проимигрантски. " Новото е, че взима пари от европейците и г идава на мигрантите и НПО-та. Все едно, че го е писал Джордж Сорос - и евентуално тъкмо по този начин е станало. Италианците най-сетне оповестиха това, което всички знаем - че НПО-та в действителност са трафиканти на хора с бели якички "

Според Филип Дам от " Хюмън райтс уоч " настава часът на истината за Европейската национална партия, тъй като в случай че не изгони Орбан и " Фидес " от редиците си за сходни думи и хрумвания, значи стои зад тях и както ЕНП, по този начин е водачът ѝ Манфред Вебер, който имал упоритости да оглави идната Европейска комисия, си мълчат поради гласовете, които може да им донесе унгарският водач в Европарламента.

Philippe Dam is advocacy director for Europe & Central Asia at Human Rights Watch
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР