По повод инцидента със задържането на български лекари в Босилеград,

...
По повод инцидента със задържането на български лекари в Босилеград,
Коментари Харесай

Посланикът ни ще постави въпроса с задържаните лекари пред властите в Белград

По мотив случая със задържането на български лекари в Босилеград, посланикът ни в Белград Радко Влайков е получил указания още тази заран от министъра на външните работи Екатерина Захариева да сложи въпроса пред сръбските управляващи.

Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи през днешния ден, откакто взаимна акция на сръбската полиция в Босилеград и на Отдела на здравната ревизия в Ниш при сръбското Министерство на здравеопазването провалиха безплатна филантропична здравна акция за прегледи на социално-застрашени и нуждаещи се от профилирана здравна помощ жители на Босилеград.

По покана на КИЦ „ Босилеград “ трима лекари експерти от Първа МБАЛ – София на 10 ноември, в предобедните часове, дойдоха в КИЦ-а и започнаха с консултативните прегледи. В КИЦ-а бяха пристигнали към 50 заинтригувани жители на Босилеград, измежду които и деца. Десетина минути откакто бяха почнали прегледите и консултациите в помещението влизат двама инспектори от Отдела на здравната ревизия в Ниш при Сръбското министерство на опазването на здравето.

След тях в пространствата на КИЦ-а идват и четирима служители на реда,  а други петнайсетина блокират постройката на КИЦ-а извън. След двучасов разпит на чиновниците на културния център и лекарите в офиса на КИЦ „ Босилеград “, на чиновниците е връчен протокол и им е обяснено, че са в нарушаване и нямат право да се занимават с провеждането на подобен вид филантропични акции.

Също по този начин получават и предизвестие, че ще им бъде повдигнато обвиняване.

След разпит тримата лекари от София са отведени и арестувани в полицията в Босилеград в продължение на към 4 часа. Там нито ги разпитват, нито сформират протокол. Пускат ги обаче чак след интервенцията на Генералното консулство на България и на Генералният консул в Ниш Едвин Сугарев.

Евродепутатът Ангел Джамбазки към този момент разгласи, че ще сложи въпроса за дейностите на сръбските управляващи пред Европарламента.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР