По повод годишнината от инцидент, при който са загинали 15

...
По повод годишнината от инцидент, при който са загинали 15
Коментари Харесай

Атака от Северна Македония: Искат да се извиним за клане от 1943 г.

По мотив годишнината от случай, при който са починали 15 младежи от село Ваташа, медиите в Северна Македония пуснаха мателиал, в който упорстват България да се извини за клането, състояло се през 1943 година

``
реклама

Материалът в „ Нова Македония “ е озаглавен:  „ България да се извини за клането във Ваташа в символ на „ добросъседство “, пише dnes.bg .

„ Българският премиер  Бойко Борисов , преди да смени учебниците по история и да направи македонската комисия, ръководена от учен Драги Георгиев, да напише, че българите не са фашисти и окупатори, а освободители на Македония,  би трябвало да се поклони пред паметника във Ваташа, извинявайки се за клането , което българската страна извърши на 16 юни 1943 година, брутално убивайки 12 млади мъже, измежду които има деца, и по на 15 години “, написа скопският вестник.

Те упорстват в името на добросъседските връзки българският министър председател Бойко Борисов да отиде в Македония в неделя, 16 юни, и  да се извини обществено за клането, което страната му е направила  през този ден.

„ Преди 76 години, в село Ваташа, Община Кавадарци, дванадесет младежи са били убити единствено тъй като са били македонци. На 16 юни  1943 година българските фашисти гръмнаха Перо Илов, който беше на 15 години, Ванко Гурев, Данко Давков, Илия Димов, Ристо Гондев, Блейз Ицев, Пане Мешков, Герасим Матаков, Диме Чекоров Пане Юнов, Фечо Попгоргиев, Васо Хаджи - Йорданов. След капитулацията през 1944 година „ добросъседската " страна на премиера Борисов признава клането, като предава на Македония директните причинители на стрелбата “, акцентират още от редакцията.

Медията цитира военачалник Тодор Атанасовски, който бил във Ваташа .

" Стрелбата по децата на Ваташа е освен безскрупулно закононарушение на българските фашистки окупатори против македонския народ и неговата юноша, само че и една от поредицата от събития, отбелязващи възхода на Национално-освободителната война в Македония през 1943 година Окупацията не е призната, българизацията въобще, а македонският народ афишира война против " новия ред ".

Според свидетелствата, оповестени във вестника, на 15 юни в центъра на Кавадарци е звучала военна музика. Наредено е улиците и къщите в Кавадарци и Ваташа да бъдат почистени и да се вкара вечерен час. След среднощ във Ваташа почнала проведена обсада на селото. По улиците потеглят патрули. Рано сутринта на 16 юни българските служители на реда вършат първия си арест. Българският лейтенант Костов дойде в селото дружно с началника на полицията на Кавадарци, Петко Опреков и двама български сътрудници. Васил Хаджи Йорданов провежда следствие. Някъде към девет часа вечерта Любен Апостолов дойде във Ваташа, съпроводен от началника на окръжната полиция в Скопие Асен Богданов. Скоро е подготвен лист с имена за арест, направени въз основа на фотография, открита в джоба на задържания Диме Чекоров. Селският преподавател Георги, родом от България, се опитал да отбрани младежите, само че бил брутално отхвърлен.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР