По повод форум, организиран в София от Евроатлантическия център за

...
По повод форум, организиран в София от Евроатлантическия център за
Коментари Харесай

Седем въпроса към Цветан Цветанов

По мотив конгрес, проведен в София от Евроатлантическия център за сигурност, Александър Андреев беседва с Цветан Цветанов, ръководител на Управителния съвет на Центъра. Интервюто публикуваме с незначителни съкращения.

- Г-н Цветанов, до каква степен стигнахте с Вашия Евроатлантически център за сигурност?

- Евроатлантическият център за сигурност, който беше учреден на 16 септември, даде опция през днешния ден, на 3 декември, да създадем и първото събитие: конгрес на тематика " 30 години народна власт - къде бяхме, къде стигнахме, къде бихме желали да бъдем в бъдещето ". Учредители станаха представители на академичната общественост, специалисти в областта на сигурността като професор Келбечева, професор Румен Кънчев и журналиста Христо Христов. А за мен е извънредно наслаждение, че привлякохме за присъединяване хора като Огнян Минчев, Харалан Александров и Красен Станчев.

- Имате ли някакъв избран политически профил?

- Самото име дава отговор на този въпрос. Ние се концентрираме върху такива въпроси като киберсигурността, трафика на хора, миграционните процеси, комунистическото минало, хибридните закани и всичко, което е обвързвано с подправените вести, енергетиката. Основната ни концепция е евроатлантическият светоглед, който да не бъде променян, без значение кой ще ръководи страната.

- " Къде бяхме преди 30 години? " - по този начин формулирахте тематиката на форума. А Вие самият, господин Цветанов, къде бяхте преди 30 години?

- Преди 30 години бях много по-млад. С моята настояща брачна половинка тогава бяхме една прелестна млада двойка, която, несъмнено, имаше своите фантазии. И когато бяхме на кино, а по-късно отидохме в едно кафене, тогава стартира да се приказва за това, че Тодор Живков е паднал. Ще изтъквам едно проучване през цялото време на този развой. През 1990 година НЦИОМ открива, че доста са очакванията, само че не са по-малко и страховете, като доминантно е едно: неизвестността. Тогава към 32-36% считат, че след 30 години ще живеем по-добре. Според едно ново проучване на " Екзакта " от средата на ноември, 39% от българските жители считат, че в този момент е по-добре от преди, само че има и 43%, които считат, че през днешния ден е по-лошо оттогава.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР