По повод честването на 141 години от освобождението на Ловеч

...
По повод честването на 141 години от освобождението на Ловеч
Коментари Харесай

Предстои издаването на нова книга за освобождението на Ловеч


По мотив честването на 141 години от освобождението на Ловеч следва издаването на книгата „ Записки за националния живот и страданията български “, оповестяват от пресцентъра на общината. Това е ръкопис на протоиерей Евстати Попстефанов, който споделя както своята биография, по този начин и за борбата за Ловеч през 1877 година

През 1996 година проф. Дойно Дойнов за пръв път разгласява в независимо издание напълно този ръкопис, съхранен в Научния списък на Българска академия на науките. Преди това той е оповестен през 1978 година като част от сборника „ Освобождението”, отдаден на 100-годишнината от Руско-турската освободителна война.

Най-голяма част от съчинението протоиерей Евстати Попстефанов посвещава на живота си в Ловеч (1874-1928 г.) Накрая на ръкописа той отделя място и на румънското настъпление в Ловеч през 1913 година и тежките последствия от него за града.

„ С тази обява целим да създадем наличен този ръкопис до повече хора, тъй като сме уверени, че свят дълг на всеки българин е да знае и помни развилите се събития за нашето избавление “, се споделя в предговора на историка Пенка Чернева.

За последно ръкописът е издаван през 2015 година, само че тиражът е привършен.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР