По повод Българското председателство на Европейския съюз и патронния празник

...
По повод Българското председателство на Европейския съюз и патронния празник
Коментари Харесай

ВТУ представи в Италия изложбата „България и Европа – познати и непознати“

По мотив Българското председателство на Европейския съюз и патронния празник на Великотърновския университет „ Св. Св. Кирил и Методий “В интервала 14 – 21 май в JRC (Съвместен проучвателен център на ЕС), Испра, Италия, бе открита галерия „ България и Европа – познати и непознати “.

В експозицията са показани шрифтови табла и стенописни постери на студенти, докторанти и преподаватели от Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий “, катедра Графичен дизайн и образна връзка и катедра Стенопис.

От българска страна в събитието участваха: доцент доктор Димитър Димитров, зам.-ректор по интернационалната активност на Великотърновския университет, доцент Борис Желев, декан на Факултета по изобразително изкуство, доцент Владимир Аврамов, зам.-декан по интернационалната активност на Факултета по изобразително изкуство, доцент доктор Владимир Владов, зам.-декан по образователната активност на Филологическия факултет и доцент Пеньо Пенев.

Общото синергично обръщение на типографските и калиграфски опити и на стенописните реализации, съответстващи на тематиката, е да презентират едно от най-значимите достижения на българския интелектуален капацитет – основаването на кирилицата (eдна от трите публични писмености в EU) и деянията? в актуалното българско изобразително изкуство.

Изложбата слага акцент върху духа и естетиката на Българската кирилица. Показва нейните модерни форми, вървящи ръка за ръка с традицията. Именно в духа на традицията са показани и авторски монументални реализации в жанровете световна и сакрална живопис – фрески, мозайки и витражи.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР