По повод активното разпространение на болестта африканска чума по свинете

...
По повод активното разпространение на болестта африканска чума по свинете
Коментари Харесай

Забраниха вноса на продукти от свинско месо заради чума

По мотив дейното разпространяване на заболяването африканска чума по свинете в Румъния, където до през вчерашния ден към този момент са открити 92 огнища, като огнища са регистрирани и в област Тулча, единствено на 160 километра от границата с България, Българската организация по сигурност на храните е подхванала редица превантивни ограничения за неразпространение на болестта.

Със заповед на изпълнителния шеф на организацията доктор Дамян Илиев се извършва засилен надзор на границата върху персоналния багаж на пасажерите, идващи от страни, в които е открита АЧС за съществуване на първични материали и храни, съдържащи свинско месо. Продуктите ще бъдат изземвани и унищожавани за да не се допусне разпространяване на заболяването измежду българските свинеферми.

Африканската чума и продуктите от свинско месо не са рискови за човешкото здраве, само че ограниченията се подхващат с превантивна цел.

Успоредно с това се подхващат и взаимни дейности с Изпълнителната организация по горите за надзор на дивите свине, които са основен фактор за разпространяване на заболяването. Ветеринарни лекари ще образоват ловците от ловни дружинки и държавните ловни стопанства за болестта, ограничения за надзор и очистване, биосигурност, дейности, който би трябвало да бъдат подхванати при намиране на мъртви диви прасета.

Всеки ловджия ще може да снима и изпраща координати на открито умряло прасе до съответните регионални дирекции на БАБХ, посредством мобилно приложение, което се създава.

Целта на тези ограничения е страната ни да опази границите от вероятно разпространяване на заболяването, която към този момент е обхванала редица страни в Европа като Естония, Латвия, Литва, Полша, Молдова, Украйна, Беларус, Русия, Чехия, Румъния и други

Ръководството на БАБХ осведоми публицистите и за ограниченията, подхванати по неразпространение на чумата по дребните преживни животни ДПЖ. Огнище на заболяването бе доказано в село Воден, община Болярово, област Ямбол.

Тази болест се появява за първи път в страната и в Европейския съюз. БАБХ е подхванала всички ограничения съгласно европейското и българско законодателство, с цел да защищити от разпостранение на инфекцията както останалата територия на страната, по този начин и страните от Европйския съюз. До момента огнищана заболяването се рапортуват постоянно в прилежаща Турция.

Чумата по ДПЖ е смъртоносна за животните, само че не е рискова за хората. Тя се предава единствено при контакт с заболели животни, по тази причина и специалистите от БАБХ водят следствие за източника на тази болест, заяви изпълнителният шеф на БАБХ доктор Дамян Илиев. Ако се откри, че стопаните на инфектираните животни са позволили контакт с заболели животни от прилежаща Турция, нарушили са законодателните ограничения на страната, страната няма да изплати отплата за унищожените стада. До момента са умъртвени 1 300 дребни преживни животни. Въведени са забрани за напредване на живи животни и условия за преправка на артикули от ДПЖ в Ямболско.

За да бъде защитен бизнесът в останалите области на страната, продуктите от дребните преживни животни ще се преработват единствено в кланици и мандри на територията на Ямболска област и ще се продават единствено в региона. Продуктите ще бъдат маркирани вместо с кръговиден щемпел с щемпел във формата на елмаз, както гласи европейското законодателство.

Информация бе показана и за огнищата на високопатогенна инфлуенца H5N8 по птиците (грип по птиците) и подхванатите ограничения за неразпространение на заболяването. Независимо, че заболяването е зооноза, потреблението на птиче месо и яйца не е рискова за индивида. Ранно разкриване и навреме заличаване на инфектирани стада птици е основен детайл за контрола и ликвидирането на заболяването.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР