По повод 55-годишнината от създаването си и във връзка със

...
По повод 55-годишнината от създаването си и във връзка със
Коментари Харесай

Президентът на България награди Техническия университет в Габрово с плакет „Св. Св. Кирил и Методий“

По мотив 55-годишнината от основаването си и във връзка със значимия принос на Университета към образованието и образуването на теоретичен и експертен капацитет в региона на техническите науки, както и за основаването на високо равнище на качество във висшето обучение и въвеждане на положителни университетски практики, Техническият университет - Габрово получи плакет „ Св. Св. Кирил и Методий “ от Президента на Република България.

Университетът означи 55-годишнината от основаването си с поредност събития. Официални посетители бяха: Валентина Танева – консултант по обучение, просвета и нововъведения на Президента на Република България, Таня Христова – кмет на Габрово, Невена Петкова – регионален шеф, представители на Министерството на образованието и науката, проф. Такаки Ишида – заместител ректор на университет „ Сейджо “, Япония, ректори на висши образователни заведения в България, шефове и представители на Българска академия на науките, ректори, лекар хонорис идея и делегации от над 15 задгранични партньорски университета, съветът на настоятелите на ТУ-Габрово, представители на бизнес организации, просветителни, научни и културни институции от страната и района. Над 40 институции, университети и бизнес организации от страната и чужбина поздравиха ТУ-Габрово във връзка празника с почитание към постигнатото и пожелания за триумф в бъдещите инициативи.

В рамките на програмата тази година се организира 19-тото издание на УНИТЕХ - конгрес, на който по традиция учените от разнообразни области на науката от целия свят разискват свои научни достижения и проблеми, обособени в 18 тематични посоки и повече от 200 отчета.

Проведе се и информативен ден за напредъка по план център за подготвеност „ Интелигентни мехатронни, еко- и енергоспестяващи системи и технологии “, финансиран от Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “. Присъстваха представители на: Министерството на образованието и науката, ръководещия орган на Оперативна програма “Наука и обучение за образован напредък “; сътрудниците по плана, асоциираните сътрудници и медии. Основните действия и постигнатия прогрес по плана бяха показани от доцент Илия Железаров – Зам. Ректор по научноизследователска работа в Технически университет - Габрово и водещ координатор на плана. Беше емфатичен фактът, че е открита първата лаборатория за проучване на подводни шумове, сигнали и трептения на морски съдове и уреди, която е част от лабораторен комплекс „ Интелигентни мехатронни системи за премерване и надзор “. Доставеното съоръжение разрешава да се организират научни проучвания и към този момент са оповестени 3 публикации от получените резултати в авторитетни научни издания. Научните проучвания се осъществят от 10 новоназначени откриватели и 31 върхови експерти

Голям интерес провокира и проведената кръгла маса с съществена тематика „ Индустрия 4.0 “.

Дискусии, нови партньорства и бъдещи начинания бяха контрактувани в границите на 55 – годишнината на ТУ-Габрово. /dnews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР