По повод 181 години от рождението на Васил Левски на

...
По повод 181 години от рождението на Васил Левски на
Коментари Харесай

Музеят в Търново показва безплатно експозиции, свързани с последните дни от живота на Левски

По мотив 181 години от рождението на Васил Левски на 18 юли 2018 година Регионалният исторически музей във Велико Търново ще отвори за безвъзмездни визити експозициите си, свързани с последните дни от живота на Апостола на свободата. Те са обособени в музей „ Възраждане и Учредително заседание ” и музей „ Затвор ”.

През целия ден в музей „ Възраждане и Учредително заседание “ ще бъдат прожектирани филми, свързани с живота на Левски, дарени от Национален музей „ Васил Левски ” в Карлово.

Филмът „ За Левски и вярата ” е с дълготрайност 15 минути, сценарист и режисьор е Горан Благоев. Документалната лента е отдадена на една малко известна страна от живота на Левски – връзката му с православната религия. Филмът обрисува Апостола като първия възрожденски българин, който вкарва революционната символика – кръстът и Евангелието и наблюдава връзката на православната религия и християнските полезности с цялостната философия на великия българин.

Филмът „ Черна легенда ” е с дълготрайност 50 минути. Сценарист е Георги Мишев, режисьор Дочо Боджаков. Той е отдаден на тематиката за измяната на Левски и задава въпроса – кой е в действителност предателя? Един филм, представящ отговорности и полезности, почтеност и блян към независимост, само че и човешка непоносимост, завист и клюки.

Филмите, оспорващи открити във времето изказвания и поставящи въпроси, безспорно ще предизвикат публиката. Всеки един от феновете ще открие нещо ново и друго, нещо за себе си и ще огледа на Левски и хората към него по друг метод.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР