По повод 142-рата годишнина от Освобождението на България, за първи

...
По повод 142-рата годишнина от Освобождението на България, за първи
Коментари Харесай

Знамена-реликви на българските опълченци гостуват във Варна

По мотив 142-рата годишнина от Освобождението на България, за първи път във Варна са показани три от петте истински флагове на Българското опълчение, пренесли през десетилетията устрема към реализиране на мечтаната независимост.

Посетителите на Военноморския музей ще имат опцията да видят от през днешния ден, 28-ми февруари до 26 март, изложбата "Знамена на свободата ". В нея ще бъдат показани флаговете на първа и пета опълченска тайфа, направени зад граница със средства на българската емигрантска общественост. Те не са взели участие в бойни дейности по време на Руско-турската война, само че се развяват като флагове на Опълчението на военния церемониал в Пловдив на 30 август 1878 година

С церемониален водосвет осветиха бойните флагове на армията

Третото знаме е известно като знамето на Горнооряховските въстаници. Ушито за Априлското въстание, то е връчено на 4-та тайфа по време на Руско-турската война и се развява в боевете при Шипка, Шейново и Стара Загора. След Освобождението и трите флагове вземат участие във войните за национално обединяване. Оригиналните флагове на Българското опълчение са част от фонда на Националния военноисторически музей.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР