По повод 140-та годишнина от основаването си Българската народна банка

...
По повод 140-та годишнина от основаването си Българската народна банка
Коментари Харесай

БНБ публикува годишните отчети на Банката от 1884 г. до наши дни

По мотив 140-та годишнина от основаването си Българската национална банка разгласява на интернет страницата си годишните доклади на Банката от 1884 година до наши дни, предава Българска телеграфна агенция.

Първият публично оповестен годишен доклад на Българска народна банка е за 1884 година, когато шеф на Централната банка е Иван Евстратиев Гешов. От тогава до през днешния ден Българска народна банка годишно сформира този документ.

От 1941 година до 1989 година годишните доклади на Българска народна банка не се популяризират обществено, а се развъждат на пишеща машина в доста стеснен тираж.

В архивите на българските институции не са открити копия на годишните доклади за 1941 година, 1942 година и 1954 година

В доклада на Българска народна банка към министъра на финансите от 1884 година написа: " И за тая година каквото и за 1883 година, наша приятна служба е да ви явим, че относително доста малко полици са били протестирани от тия, които Банката е била сконтирала ".

" Почти всички тия полици са били протестирани, или тъй като издателите им са били закъснели с изплащането им, или тъй като са погрешили падежа им и след това са били уредени без вреда за Банката. Изключение съставляват единствено седем полици за едно количество от лв. 36,985.40, които на 31 декември 1884 година не са били още издължени. И за тях обаче няма никакъв боязън, защото, както издателите, по този начин и гарантите им, са лица състоятелни, притежатели на парцели, които костват доста повече от количествата, за които те са се задължили пред банката ", написа още в доклада на Централната банка на Княжество България за 1884 година. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР