По повод 140-ата годишнина на Националната библиотека Св. Св. Кирил

...
По повод 140-ата годишнина на Националната библиотека Св. Св. Кирил
Коментари Харесай

Националната библиотека показа на студенти как се реставрират книги

По мотив 140-ата годишнина на Националната библиотека " Св. Св. Кирил и Методий " експерти демонстрираха на студенти по какъв начин се реставрират и подвързват книги. През цялата година всеки месец е отдаден на друг отдел от библиотеката.

Как се възвръща една книга? Със специфични лепила, японска хартия, игла и конец за зашиване на страниците и доста самообладание. Всичко това реставраторите от Националната библиотека демонстрираха на студентите, пристигнали да се срещнат с работата им.
Даниела - студентка, компетентност " Реставрация " в Художествената академия: На мен персонално ми е супер забавно.Цветомила - студентка, компетентност " Реставрация " в Художествената академия: Засега се оправям със задачата, която ни дадоха, само че това ни споделиха, че са основите на подобен вид реституция.
Реставраторите възвръщат скъсани или зацапани елементи от страници или цели изчезнали части.
Наталия Владинова - заместник-ръководител на отдела по реставрационни действия на НБ " Св. Св. Кирил и Методий ": Хартията може да бъде обезвредена, разкъсванията да бъдат затворени и запълнени изчезналите елементи.
Благодарение на реставраторите, в Националната библиотека са непокътнати доста антикварни книги. Най-старият възобновен документ е старобългарски ръкопис върху пергамент от X-началото на XI век - фрагменти от Енинския деятел.
Наталия Владинова - заместник-ръководител на отдела по реставрационни действия на НБ " Св. Св. Кирил и Методий ": Той е открит в една остаряла варница, през 60-те години експертите реставратори в библиотеката са съумели да доведат до един прелестен тип на обособени листове.
Реставрирането на книга продължава с месеци, а от време на време може да отнеме и година, в случай че тя е в неприятно положение. В Националната библиотека всяка година се възвръщат сред 12 и 13 000 листове от книги или документи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР