По повод 14 ноември - Световния ден за борба с

...
По повод 14 ноември - Световния ден за борба с
Коментари Харесай

Ивет Лалова приготви храна за превенция от диабет

По мотив 14 ноември - Световния ден за битка с диабета, Ивет Лалова-Колио, дипломат на акцията „ Открито за диабета ", показва кулинарните си умения и подготви храни, подобаващи както за здравословна диета, по този начин и за хора с диабет.

Целта на акцията „ Открито за диабета ", която се провежда за шеста поредна година от Sanofi България, е предварителна защита, ранна диагностика на диабета и верен надзор над болестта.

„ Диабетът е новата международна пандемия. Всеки 11-ти човек по света има диабет. У нас над 450 хиляди българи живеят с това заболяване, като близо половината от тях не са диагностицирани. Много значимо е да знаем, че с дребни старания всеки може да се защищити от диабет вид 2. Ежедневна физическа интензивност и уравновесен хранителен режим са в основата на предварителната защита на диабет вид 2. Затова през днешния ден показахме, че здравословната храна с изключение на потребна, е и вкусна. ", разяснява Ивет Лалова - Колио.

Заедно с началник Ради Стамболов тя подготви плодово сорбе и сладолед без захар, а лицензираният треньор по канго джъмпс Росен Димитров сподели по какъв начин да поддържаме тялото си във форма.

Планина от захар, криеща малко познати обстоятелства за диабета, както и безвъзмездни предписания, готови от едни от най-популярните кулинарни блогъри у нас, зарадваха посетителите на събитието. По случай международния ден за битка с диабета, през месеците октомври и ноември акцията на Sanofi „ Открито за диабета " обезпечава безвъзмездни измервания на кръвна захар и гликиран хемоглобин в 12 града в България. До момента са измерени над 650 индивида - измежду тях има както хора с диабет, по този начин и здрави хора. Целта на безплатните измервания, проведени от Sanofi България, е да даде опция за профилактика на здравите и надзор на болестта на хората с диабет, увеличавайки достъпа до здравни грижи в дребни и огромни градове. На 20 ноември предстоят проучвания в Кричим , а на 24 ноември в Панагюрище .

Първи признаци на диабета

Ранното диагностициране лимитира тежките затруднения при болните, по тази причина е доста значимо да се познават първите признаци на диабета. Най-често срещаните признаци са: постоянно уриниране, мощна жадност и възприятие на апетит. Освен общите признаци се следят и характерни за всеки от двата вида диабет. При захарен диабет вид 2 огромна част от пациентите нямат никакви признаци в продължение на години. Повечето от тях са с наднормено тегло или затлъстяване, с струпване на мазнини, най-вече в региона на корема. Симптоми за болестта могат да бъдат непрекъснатата отмалялост, мъчно заздравяващите рани и гениталните инфекции. Заболяването захарен диабет вид 1 стартира внезапно и трагично. При него множеството пациенти са с поднормено или обикновено телесно тегло. Ранните признаци при него са неестествена загуба на тегло, непрекъсната отмалялост, нарушаване на зрението и кожни и генитални инфекции.

Захарният диабет е едно от най-разпространенитe обществено значими болести. По данни на Международната диабетна федерация (IDF) с тази диагноза живеят над 415 млн. души (т.е. всеки 11-ти човек по-света) имат диабет, само че близо половината от тях са недиагностицирани. Статистиката демонстрира, че през 2015 година на всеки 6 секунди някъде по света някой е умирал от диабет. В България по данни на IDF броят на хората с диабет на възраст сред 20 и 79 години е над 450 000*.

*http://www.diabetesatlas.org/across-the-globe.html

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР