По последни данни, заради щетите от пожара магистрала Струма ще

...
По последни данни, заради щетите от пожара магистрала Струма ще
Коментари Харесай

Мнения Daily: Пушек и смрад от трупове: така мирише България

По последни данни, поради вредите от пожара автомагистрала " Струма " ще е затворена най-малко още месец и половина в посока Гърция, а в посока София - най-малко до седмица-две

[РИОСВ] Държава от сметища

Пушек и воня от трупове: по този начин мирише България

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От разбор на Емилия Милчева за " Дойче Веле "

Ако някой желае да знае по какъв начин мирише България това лято, отговорът гласи: на дим и воня. Пушек от димящите законни и противозаконни сметища. И воня от разлагащи се свински трупове. Боклуците са на всички места, а мостът на автомагистрала " Струма ", съществено развален поради нерегламентирано хранилище за боклуци, за малко освети казуса - всеки хвърля и складира отпадъци където си желае и никой никому не търси отговорност. Нито пък разчиства боклука.

Много боклучава работа Речни корита и долчинки са затлачени от отпадъци. Канавки и паркове са осеяни с кенчета, кофички и торбички. Мръсните пейзажи на България са симптом както за некадърността на управляващите, по този начин и за културата на нацията.
Мостът на недостроената " Струма " бе опожарен поради струпани под него отпадъци, които не трябва да са там - по всевъзможни писани закони. Но се натрупат от дълго време - по неписаните. На това място години наред се складират боклуци, само че нито община Дупница, нито Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ), нито Регионалната ревизия по запазване на околната среда са се погрижили да ги отстранен от региона, който по-късно попада в сервитута на автомагистралата. Всяка от тях обществено си откри някакво опрощение. А компанията, на която е противозаконното хранилище, е с изтекло позволение за работа. Но все пак е горила отпадъците в Топлоелектрическа централа, която пък няма оценка за влияние върху околната среда и замърсява въздуха. " Собственикът на склада за боклуци, който се възпламени под виадукта, съобщи, че тоновете пластмаса били единствено краткотрайно там, тъй като Топлоелектрическа централа " Бобов дол " спрял да ги приема. А кой позволи без Оценка на въздействието върху околната среда " Бобов дол " да гори боклуци? Ако беше извършена процедура по Оценка на въздействието върху околната среда, не мисля, че щяхте да видите тонове пластмасови боклуци под автомагистрала " Струма ", нито вагони с италиански боклуци край Дупница ", разяснява екологът Тома Белев.

Точно преди една година, след срутилия се мост в италианския град Генуа, министър председателят Бойко Борисов разпореди инспекции на всички мостове в страната. Те се правят от Областните пътни ръководства и АПИ. Сега същата тази АПИ ще прави инспекции има ли сметища и под другите мостове и виадукти. Явно при предходните обследвания, в случай че е имало такива, не са сметнали съществуването им за застрашаващо структурите.[...]

А боклукът се натрупа - на сякаш закритите сметища и на всевъзможни други места. По-рано през годината министърът на околната среда Нено Димов съобщи в Народното събрание, че сега нерегламентираните сметища в България са над 100, само че нямало запас за рекултивацията на всичките по едно и също време. " Над 100 " си е евфемизъм, тъй като край всяко селце има най-малко едно. В дребните обитаеми места контейнерите за отпадък не доближават и хората хвърлят където сварят. Така в дере край сливенското село Гавраилово бе открита карантия от убити поради африканската чума домашни свине.

Европейската комисия към този момент осъди страната поради незакрити общински сметища. 113 такива места трябваше да бъдат затворени до 2009 година След като България, в лицето на тройната коалиция, не се оправи, Брюксел дефинира нова дата - 1 януари 2018 година Но не се оправиха и държавните управления на Борисов, а за 2019 година за задачата са планувани 70 милиона лв.. Докато си чака парите за рекултивация, сметището край Ихтиман да вземем за пример на няколко пъти пламтя, като при един от пожарите димът провокира верижна злополука по автомагистрала " Тракия ", при която съществено пострадаха хора. Кого трябваше да осъдят ранените: страната, екоминистерството, управата в Ихтиман, АПИ - или всички вкупом? Боклукът завладява България.
--------------

Подходи

" Новата " линия на беднотия – естество и последици

От коментар на Адриан Николов за Бюлетина на ИПИ

Национален статически институт Национален статистически институт постройка

Фотограф: Юлия Лазарова " Новата " методология никак не е нова, защото резултатите от използването ѝ са налични от 10 години. Чувствителната разлика сред двата метода е в опростяването Що е то линия на беднотия и по какъв начин въздейства тя на обществените политики? Този въпрос излиза на дневен ред след публикуването на предлагането за промяна на методологията за нейното пресмятане в края на предходната седмица.

Досега линията на беднотия се пресмята по призната през 2006 година методика, въз основа на провежданото от Национален статистически институт наблюдаване на домакинските бюджети като дял от медианния общ чист равностоен приход, както и покриване на минимални витални потребности. Предложеният в този момент метод употребява данните от провежданото към този момент десетилетие проучване от Национален статистически институт на приходите и изискванията на живот (EU-SILC) по обща за всички статистически институции в системата на Евростат методология. По метода на това проучване линията на беднотия се дефинира като 60% от общия чист равностоен паричен приход. Това е същият предел, който статистическият институт разгласява в границите на своите знаци за беднотия и обществено включване. Тъй като референтната година за прихода, включен в EU-SILC, съвсем постоянно е две години преди актуалната (т.е. последната, за която има налични данни сега, е 2017 г.), методологията за пресмятане на националната линия на беднотия допуска индексирането ѝ с коефициент на инфлация съгласно показателя на цените на така наречената " дребна кошница ", която включва продуктите, считани за жизненонеобходими (храни, облекло, жилище, здраве, превоз – повече елементи тук).

С други думи, " новата " методология никак не е нова, защото резултатите от използването ѝ са налични от 10 години. Чувствителната разлика сред двата метода е в опростяването и премахването на съставния елемент с виталните потребности и въвеждането на чисто рентабилен аршин, учреден на EU-SILC и поправен по отношение на растеж на цените.

Промяната е козметична, поради че разликата в действителната им стойност е по-малко от 10 лв. за 2019 година – 348 по остарялата методология по отношение на 351 лв. по новата, без да вземаме поради инфлацията. Въпреки това си коства да споменем няколко особености и последици: Премахване на двойното пресмятане . Поддържането на два различни метода за пресмятане на един и същи индикатор е ненужно. Разширяване на детайлите на индикатора . Двата метода са учредени на две разнообразни проучвания на Национален статистически институт. Докато наблюдението на домакинските бюджети включва 3020 семейства, то от две години EU-SILC към този момент е с извадка от 8200 семейства, а въпросниците му са доста по-богати. Съобразяване с европейската процедура . " Новият " метод почива на методология на Евростат и е употребяваният прийом от всички европейски институции, които се занимават с беднотия и неравноправие. Относително опростяване на понятието. Когато даден знак се употребява за дефиниране на политики, неговата елементарност и еднозначност несъмнено са огромен плюс. Прехвърляне на формалния метод и към други политики. Предложеното пресмятане не се нуждае от никаква интервенция или политическо решение - линията на беднотия се пресмята автоматизирано с публикуването на новите данни от EU-SILC и годишната инфлация.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР