По последни данни в България са влезли 69 735 бежанци

...
По последни данни в България са влезли 69 735 бежанци
Коментари Харесай

Хиляди украинци са без дом - ще го намерят ли у нас


По последни данни в България са влезнали 69 735 бежанци от Украйна, като 33 516 от тях не са напуснали рамките на страната към днешна дата (14.03.2022 г.).

Безпрецедентният напор на хора у нас провокира и оживление на пазара на парцели, както и известна вълна от съпричастност и помощ от страна на доброволци, които предоставиха персоналните си жилища за краткотрайно прилагане.

Къде желаят да живеят?

Оказва се, че украинците нямат необикновен интерес толкоз към настаняване в столицата, колкото в градовете на Черноморието. Това ненапълно се припокрива, че множеството свободни работни места се намират в по-малките градове.

„ Заявките от бежанци се усилват лавинообразно. Първи бежанската вълна усетиха сътрудниците от офисите във Варна и Бургас, в София запитванията стартираха към седмица по-късно. За момента приказваме за наеми, най-малко в София няма интерес за покупка “, споделя мениджърът продажби на организация за недвижими парцели „ Мирела “ - Венета Янева.

Снимка: БГНЕС



Къде се разминават търсене и предложение?

Според упованията, множеството от хората, търсещи жилища чартърен, са дами и деца с техните домашни любимци - пълнолетните мъже нямат право да напущат Украйна. Изискването на бягащите от войната за кратковременен наем обаче затруднява брокерите.

„ Основните търсения са за тристайни и четиристайни жилища или къщи за чартърен от 1 до 3 месеца, защото толкоз е оптималният период за престой без виза и статут на емигрант, само че главно заради това, че хората се надяват в този интервал нещата да се оправят и да могат да се върнат в родината си “, споделя изпълнителният шеф на „ Бългериън Пропъртис “ Полина Стойкова.

Най-голям проблем съгласно нея остава неналичието на предложение на жилища за подобен кратковременен наем и неналичието на подготвеност на наемодателите да ги дадат единствено за няколко месеца. По нейни думи и някои от българските наемодатели имат известни съмнения дали да отдават на бежанци парцелите си, а някои от тях не са съгласни, даже и украинците да има подготвеност за наемане в период от една година.




За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР