По последни данни на испанския Център за социологически изследвания 40,5%

...
По последни данни на испанския Център за социологически изследвания 40,5%
Коментари Харесай

Имуноложка пита: Какво ще обясните, когато по-възрастните ваксинирани започнат да умират?

По последни данни на испанския Център за социологически проучвания 40,5% от испанците са изразили подготвеност да си слагат неотложно ваксина против COVID-19, когато пристигна техният ред за ваксиниране.

С други думи, повече от половината от испанско население избира да не избързва, защото изпитва прочут боязън от страничните резултати на имунизациите.

По този мотив имунологът доктор Аделайда Сарукхан от Института по световно опазване на здравето уточни, че освен испанците, само че и популацията на всяка друга страна по света изпитва паника от вероятни странични реакции след слагане на ваксина, в тази ситуация тази на Пфайзер/Бионтех.

Трябва да уточним, че страничните реакции са нещо обикновено, тъй като това значи, че имунната ни система дава отговор на имунизацията, а това е добър знак. Случва се с доста други ваксини, освен с тези против ковид, изясни доктор Сарукхан и добави, че такова нещо като нулев риск не съществува от който и да е аспект от живота.

Д-р Сарукхан обаче обърна внимание на имунизирането на по-възрастните представители от международното население.



Вероятността тези хора да починат е много по-голяма, най-много поради напредналата им възраст. С течение на времето имунната ни система също остарява и отслабва, заради което в случай че се сложи ваксина против COVID-19, това напълно не значи, че този човек може да не почине, предизвести имунологът, представен от онлайн порталът 20minutos.

От тази позиция имунизирането и последвалата възможна гибел на един възрастен човек по-късно съществено биха подкопали доверието по отношение на имунизациите.

И тъкмо тук би трябвало да се изясни по наличен на хората, че не имунизациите са предизвикали нечий драматичен край. Пак ще повторя, че рискът по-възрастен човек да почине е по-голям, точно тъй като е в такава възраст и имунизацията сама по себе си не е гаранция, че ще му обезпечи мощен имунен отговор, защото като цяло имунната му система е по-слаба, разяснява доктор Сарукхан.

В деня, откакто човек получи имунизацията, той може да падне по стълбите и да си счупи крайници, само че няма по какъв начин да кажем, че кракът му се е счупил по виновност на имунизацията, даде образец тя.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР