По последна информация от посолството ни в Делхи е установен

...
По последна информация от посолството ни в Делхи е установен
Коментари Харесай

МнВР: Още шестима българи са били в Шри Ланка по време на атентатите

По последна информация от посолството ни в Делхи е открит контакт с още шестима български жители, намиращи се на отмора в Шри Ланка, за които по-рано алармираха техни близки, оповестява МнВР.

Шестима българи се намират в град Тамбуа. Единият от тях е удостоверил пред околните си, че всичките са добре. Посъветвани са да не подхващат пътувания и да изчакат нормализирането на обстановката в страната. Предадени са им и телефоните за връзка с посолството в Индия, което е готово да им окаже подпомагане при нужда.

Така задачата ни в Индия към този момент е във връзка 18 български жители в Шри Ланка. Всички те са невредими след атентатите от 21 април. Шестима българи се намират в един от потърпевшите хотели при атентатите в Коломбо, само че не са били наранени.

Други шестима български жители са в разнообразни градове, отвън Коломбо, и са посъветвани да изчакат цялостното усмиряване на обстановката преди да пътуват.

Българското посолство в Делхи е в непрекъснат контакт по линия на локалното консулско съдействие с посолствата на страните от Европейски Съюз в индийската столица, където се подава настояща информация от Коломбо. Посолството ни е в непрекъснат контакт и с хотели, и с лечебните заведения в Коломбо, където са настанени потърпевши при атентатите.

Българските жители са съветвани да поддържат връзка с посолството в Делхи, с околните си и да изчакат обстановката в Шри Ланка да се възстановява. Тя последователно се успокоява.

Препоръчително е българските жители в Шри Ланка да заобикалят места, в които се организират религиозни прояви или наоколо до религиозни храмове, а също и да демонстрират нерешителност, в случай че са наоколо до огромни събирания на хора, митинги или демонстрации.

Сред разпознатите досега задгранични жители, жертви на бомбените детонации в Шри Ланка, няма български жители. Няма данни и за ранени български жители. По последна информация от посолството ни в Индия 293 са починалите, 502 души са потърпевши при атентатите.

Министърът на опазването на здравето на Шри Ланка Раджитха Сенаратне упрекна локалната ислямистка формация, наречена " Нешънъл Таухид Джамаат ", е виновна за нападенията в църкви и хотели на Възкресение Христово, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, представени от Българска телеграфна агенция.

Тя добави, че офанзивите са били осъществени от седем атентатори камикадзета. Все още не са ясни аргументите за трите бомбени детонации, станали по-късно през вчерашния ден след серията от гърмежи в три църкви и три хотела, добавя АП.

Според министъра нападенията, лишили живота на 290 души, са били осъществени благодарение на интернационална мрежа, съобщи Ройтерс

" Не имаме вяра, че тези офанзиви са били осъществени единствено от група хора, настоящи единствено в нашата страна ", означи той. " Има някаква интернационална мрежа, без която тези офанзиви нямаше да се увенчаят с триумф ", добави министърът.

Шриланските управляващи са почнали следствие за възможните връзки на локалната формация с непознати групи, добавя Франс прес.

Преди 10 дни в полицейските сектори в страната е било разпратено предизвестие, че въпросната формация приготвя атентати против църкви и против посолството на Индия в Коломбо, добавя Франс прес.

Телевизия " Ал Арабия " твърди, че групировката е поела отговорност за офанзивите, осъществени през вчерашния ден, съобщи ТАСС

В нападението починаха и 35 чужденци, измежду които двама австралийци от едно и също семейство, петима британци, двама индийски политически представители, жители на Турция, на Португалия, Китай, както и няколко американци. Сред жертвите има и трима датски жители. Според Би Би Си и Ройтерс това са трите деца на датския милиардер Андерс Холш Поулсен.

Същевременно президентът на Шри Ланка Маитхрипала Сирисена разгласи, че от среднощ ще вкара изключително състояние в страната след нападенията, предадоха международните организации. Президентът ще изиска и интернационална помощ за следствието на офанзивите. /clubz.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР