По поръчка на Централната рибоопазваща организация в Перник бяха направени

...
По поръчка на Централната рибоопазваща организация в Перник бяха направени
Коментари Харесай

Д-р Тихомир Стефанов: Институциите незабавно да спрат замърсяването на Струма с промишлено замърсени води*

По поръчка на Централната рибоопазваща организация в Перник бяха направени две проучвания на водата в бент. „ Пчелина “ - от лаборатории в Казанлък и във Финландия, които демонстрират надвишения над нормите в много химични детайли . Резултатите от тези проучвания Actualno.com даде за разбор и коментар на няколко учени в България. Един от тях е доктор Тихомир Стефанов - хидробиолог (ифтиолог) в Националния природонаучен музей към Българска академия на науките.
" Моето мнение е, че много ненадейно са повишени безусловно всички равнища на тежки метали - цинк, олово, кадмий. Особено на кадмия е ужасно притеснително . И други метали виждам, че има малко повече от нормата, само че въпреки всичко под оптимално допустимата централизация, като никел и хром. Предполагам, че това е в следствие от потока от големите предприятия, които дълго време са работили там - " Стомана - Перник " и така нататък Част от тежките метали не се всмукват от системата, а се натрупват . Така, че това несъмнено е от годините работа на " Стомана - Перник ", съобщи доктор Стефанов.
" Видно е, че най-притеснителни са резултатите от устието на язовира – там където реката се влива в язовира. Това е явен знак, че би трябвало да бъде неотложно прекъснато изливането на отпадни и мощно нечисти отпадни води в реката, надлежно в язовира. Време е Регионална инспекция за опазване на околната среда И БДЗБР да стартират да работят и да не позволяват тези токсини да се изливат в реката! Виждаме, че има голяма централизация на фосфор, което най-вероятно значи, че има замърсяване, идващо от дружество, което създава торове . Такава голяма централизация на фосфор няма по какъв начин от единствено себе си да се появи. Фосфорът и натрупването на фосфорни съединения най-често се дължи на замърсяване при произвеждане на торове, най-много фосфорни. Там би трябвало да има фабрика за произвеждане на торове ", счита специалистът.
Огромното количество сяра - 27 000 микрограма на литър, дължи на въглищен прахуляк, който идва най-вероятно от шламохранилището на Топлоелектрическа централа – Перник. На въпрос доктор Стефанов отговори, че . Той изясни, че тежките метали се натрупват в организма и когато се доближи дадена централизация, тогава натрупването има патологичен темперамент и в последна сметка летален излаз, както при отравянето с олово и кадмий при хората - не става незабавно, а вследствие струпване, когато има дълга експозиция. „ Това са рискови неща ", добави доктор Стефанов.
И защото теорията му от предходния ни диалог през септември месец беше, че залпово замърсяване е причина за умирането на рибата в язовира доктор Стефанов в този момент акцентира още веднъж, че в следствие от дългото струпване на токсични и органични замърсявания в язовира и нещо е имало отключващ фактор.
„ Това е било залпово замърсяване. Това може да е нещо, което даже да не е било чак толкоз огромно, само че е отключило процеса. То било последната капка, от която е преляла чашата. Тогава системата е колабирала и се стигна до този мор, който наблюдавахме в края на лятото “, акцентира хидробиологът. 
Според него щеше да е доста забавно да се направи разбор и на азотните съединения , които в действителност са индикатори за органиката, която постъпва в язовира край Перник.  
Като умозаключение, доктор Стефанов сподели следното, което дава вяра, че казусът с язовира не е безвъзвратен: " Нека това райско кътче от България го съживим всички дружно – държани институции, доброволци, фенове на природата, рибари и така нататък ". Регионална инспекция за опазване на околната среда, БСДЗБР и Министерство на околната среда и водите да си свършат работата, а риболовците и доброволците да не престават да зарибяват, почистват и пазят този прелестен язовир от бракониери.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР