По поръчка на Община Варна Институтът за пазарна икономика (ИПИ)

...
По поръчка на Община Варна Институтът за пазарна икономика (ИПИ)
Коментари Харесай

Доклад посочи как ще се отрази COVID-19 върху икономиката на Варна

 По поръчка на Община Варна Институтът за пазарна стопанска система (ИПИ) приготви отчет " Влиянието на COVID-19 върху стопанската система на Варна “. Той дава информация за предстоящо влияние на рецесията с ковид върху бизнеса в града. До две седмици следва да бъде направен и по-подробен разбор за икономическия профил на морската столица в подтекста на новите провокации. 

В документа са показани разбори и данни за секторите и работната мощ във Варна в навечерието на рецесията, за туризма, общи бележки за стопанската система и резултата от COVID-19, прогноза за резултата на рецесията върху работната мощ по браншове. 

Основни акценти в отчета:

Преди кризата коефициентът на претовареност в област Варна доближи близо 70% през 2019 година, което е рекорд за региона в новата история на страната. Безработицата също е на рекордно ниски равнища – 2,8% в община Варна и 3,9% в община Девня за 2019 година, трайно безработни в град Варна съвсем няма. 

Над 60 000 са заетите в строителство, търговия, превоз, хотелиерство и ресторантьорство, просвета, спорт и развлечения в община Варна. Това са и секторите, които ще бъдат най-тежко наранени от рецесията. Трябва обаче да се регистрира, че това са и браншове, в които работната мощ най-бързо може да се възвърне, при отпадане на всички ограничавания и отпушване на стопанската система. 

Други над 40 хиляди са заети в сфери, които не са толкоз подвластни от туризма и в които работните места са в по-малка степен наранени от моменталния резултат на рецесията - финанси, осведомителни технологии, професионални действия, администрация и ръководство, обучение и опазване на здравето. Последните два бранша също понесоха тежък удар от ковид, но към момента заплахата от загуба на работни места в тях остава по-малка. 

Над 14 хиляди са заети в индустрията в община Варна, без да се регистрира тежката индустрия на Девня. Кризата ще има своя отпечатък върху индустрията в морската столица, като корабостроенето към този момент е наранено. Положителната динамичност в по-динамичните браншове на индустрията обаче най-вероятно ще се възвърне относително бързо след края на изключителното състояние. 

В хода на пандемията бранш " Здравеопазване “ е измежду най-тежко натоварените. Голям кратковременен удар по работната мощ по-скоро не се чака. Важно е да посочим, че клиниката по инфекциозни заболявания във Варна е в обособена постройка, в която все още са настанени всички пациенти с ковид в града. Това разрешава на другите лечебни заведения да продължат да действат обикновено. 

Общият профил на стопанската система демонстрира, че Варна ще понесе най-тежък удар по линия на туризма. Над 730 хиляди непознати туристи посещават Варна през лятото, като близо 250 млн. лева са приходите единствено от техните нощувки, а общите доходи за града доближават над 900 млн. лева Всеки спад в този индикатор ще се усети непосредствено в стопанската система на града. Средногодишно заетите в туризма са 12,9 хиляди – в бранш хотели и заведения за хранене, само че сезонната претовареност е по-висока. 

Мерките на държавното управление, в това число ликвидната поддръжка през ББР и мярката " 60 на 40 " за опазване на работните места, най-вероятно ще омекоти удара по работната мощ във Варна. Голяма част от изгубените работни места могат и да бъдат бързо възобновени при отпадане на рестриктивните мерки. В средносрочен проект ударът върху туризма и интернационалните пътувания ще имат най-сериозен резултат върху заетостта и продукцията на Варна. 

Варна остава най-перспективният стопански център в Северна България. Увеличаващо се население, добра просветителна конструкция и приток на младежи в локалните университети, поддържат човешкият капитал на морската столица и задават посоката за напредък. Ориентирането на локалната стопанска система към по-високата добавена стойност, в това число с развиването на осведомителните технологии и развойната активност, както и положителното развиване на тежката индустрия в необятната външна страна на града, са процеси, които няма да спрат вследствие на ковид. 

Трансформацията на Варна към надграждане на икономическия модел на града и по-слаба взаимозависимост от летния туризъм, може да бъде в допълнение усилена от актуалната рецесия. Краткосрочният удар ще е бездънен, само че последващото възобновяване има всички предпоставки да бъде бързо и в вярната посока.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР