По половин отсъствие ще се пише вече на закъсняващите ученици,

...
По половин отсъствие ще се пише вече на закъсняващите ученици,
Коментари Харесай

Ще пишат по половин отсъствие на закъсняващи ученици

По половин неявяване ще се написа към този момент на закъсняващите възпитаници, в случай че са пропуснали до 20 минути от образователния час, а в случай че е повече, отсъствието ще е цяло. Правилото е залегнало в новата Наредба за приобщаващото обучение. То дава опция по-лесно да се пресмята броят на отсъствията и работи дисциплиниращо на учениците, само че се ползва по преценка на учителя, съгласно съответния случай, разяснява шефът на 51-во учебно заведение в София "Елисавета Багряна " Асен Александров.
Мотивите за приемане на новото предписание са свързани с неналичието на наредба на закъсненията в остарялата разпоредба, както и със усложнения при тяхното сумиране, в случай че се регистрират по една трета, разяснява Александров, който е създател на концепцията.
"Много по-добре е в една система да се напишат 2,5 неявяване, а въпреки това е по-дисциплиниращо. Просто учениците да знаят, че когато закъснеят ще бъдат глобени ", изясни той.
Всяко забавяне, като се изключи че е самостоятелно нарушаване, пречи на общия образователен развой, споделя още той. "Представете си в един клас - 25-26 деца, в случай че три-четири закъснеят, ритъмът и динамичността на образователния час мощно се нарушават. Това ни се строи подобаващ инструмент да ограничим тези закъснения на учениците ", разясни той.
Според шефа отчитането на неявяване до 20 минути като половин забавяне не е прекомерно тежка глоба. Имало е и по-строги разпореждания.
"Преди години имаше, че след първия час закъсненията се смятат за цяло неизвинено неявяване. Което е много по-строго от настоящия устав ", спомня си Александров.
Правилото се ползва по преценка на учителя съгласно съответния случай, разясни Александров, тъй като новият закон дава автономност на учебните заведения и всяко нещо може да бъде написано в правилника.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР