По покана на образователната инициатива „Концерти за малчугани и великани,

...
По покана на образователната инициатива „Концерти за малчугани и великани,
Коментари Харесай

Формация ГеоМарЧаЛо с бутиков концерт в Дом "Петко Стайнов", Казанлък

По покана на просветителната самодейност „ Концерти за малчугани и великани ", на 31-ви юли, от 18 часа в град Казанлък за първи път ще гостуват трима изключителни инструменталисти от състава на Плевенска филхармония - Формация ГеоМарЧаЛо: Чавдар Вълков, Лора Табакова и Георги Милтиядов. Цигуларят Чавдар Вълков е концертмайстор и наследник на един от създателите на филхармонията - Страхил Вълков, Лора Табакова е виолончелистка с голям брой концертни изяви у нас и в чужбина, а маестро Георги Милтиядов - диригент, пианист, композитор и аранжор е едно от най-обещаващите млади имена в България.

Концертът, с учебен профил, ще се организира в неделя от 18:00 до 20:30 часа в Музикалния салон на Дом „ Петко Стайнов " към Исторически музей „ Искра " - Казанлък, намиращ се на ул. „ Акад. Петко Стайнов " № 13. Част е от плана „ Концерти за малчугани и великани " в град Казанлък - 3 артистични събития " и се състои от три модула:

- Беседа за живота и творчеството на учен Петко Стайнов с преподавател доктор Иво Косев, основен организатор на Дом „ Петко Стайнов " ;

- Концерт на Формация ГеоМарЧаЛо - в Музикалния салон на Къщата-музей;

- Уъркшоп за малчугани и великани за запознаване с музикалните принадлежности от щрайховата група - уъркпопът ще се организира на две местоположения: в Музикалния салон и в двора на къщата-музей.

Програмата на Формация ГеоМарЧаЛо е широкоспектърна - от класика до джаз, като сред творбите изпълнителите ще разкрият спецификите и метода на звукоизвличане от струнните лъкови принадлежности и ще срещнат аудиторията с композиторите и времето, в което са живели. Включена е и известната „ Ръченица " из Симфоничната сюита „ Тракийски танци " от Петко Стайнов в аранжимент на Джефри Дийн. Нотният материал особено е възложен за идния концерт от Фондация „ Петко Груев Стайнов ". Сред формалните лица на събитието ще бъде и един от наследниците на композитора - Петко Стайнов-внук.

Връзката на музикантите с Казанлък е в още една забавна посока: концертмайсторът на Плевенската филхармония, който е и водеща фигура в ГеоМарЧаЛо, свири на инструмент, изработен особено за него от казанлъшкия лютиер Живко Старчев - цигулка модел на Антонио Страдивари от 1715 година Ще бъде показана и майсторска виола, дело на Радиана Едрева, първата българка приключила института „ Антонио Страдивари " в италианския град Кремона. Двамата лютиери също ще са специфични посетители на събитието.

Идеята на следващия концерт от просветителната поредност е показване на струнно-лъковите принадлежности за повишение знанията на децата за тази група музикални принадлежности посредством проявление на тяхната визия и тон с майсторски екземпляри от най-голям клас точно в Казанлък - градът с дългогодишни обичаи в лютиерското изкуство.

А като изненада за децата, уредниците са подготвили огромен брой детски цигулки и едно виолончело, които ще им бъдат предоставени, с цел да може всяко желаещо дете да посвири на същински музикален инструмент. Виолончелото и множеството от тези цигулки са направени в фамозната казанлъшка фабрика „ Кремона - България ". Ментори на детския музикален уъркшоп в третия модул на събитието ще бъдат самите инструменталистите от Формация ГеоМарЧаЛо.

В началото на 2022 година групировката разгласи и първото си благотворително турне с концерти навън в цялата страна. Целта на изпълнителите от Плевенска филхармония е по време на музикалните събития в разнообразни градове да бъдат насърчени донори, които да подкрепят потребни дела и акции. Мото на турнето е „ Благотворим ". Концертът в Казанлък от поредицата „ Концерти за малчугани и великани " с учебен профил е естествено продължение на концепцията, като идеята в него е предаването на познания към подрастващото потомство деца на България и разкриване на нови гении в музиката - малчугани, които биха желали да учат музикален инструмент.---

* Капацитетът на Музикалния салон на Къщата-музей е стеснен. Организаторите ще спазят нужните условия за безвредното и удобно осъществяване на мероприятието, съобразявайки се с особеностите на възрожденския дом.

В двора ще се организират паралелни арт ателиета за деца и родители с изобразяване на музикална тема и финален уъркшоп с цигулки и виолончело с лектори музикантите от концерта. В програмата ще бъде заложена опцията децата и да рисуват до момента в който слушат музиката, а артистичната самодива на плана Яна Иванова в двора на къщата-музей ще рисува на ръчичките и личицата им музикални детайли - ноти и щрайхови принадлежности с цветни безвредни бои. Така събитието ще балансира нюанса сред просветителна част и занимателни интензивности, съзадавайки чувство у децата за същински детски празник на музиката.

Проектът „ Концерти за малчугани и великани " в град Казанлък - 3 артистични събития " се осъществя с поддръжката на Министерство на културата и е част от съпътстващата стратегия на ХII Еко фестивал Казанлък, проведен от МЦР - „ Взаимопомощ " по стратегия „ Европейски корпус за взаимност ".

Концертът ще се организира с общителното домакинство на Дом „ Петко Стайнов " към Исторически музей „ Искра " - Казанлък.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР