По покана на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов днес,

...
По покана на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов днес,
Коментари Харесай

Началникът на Генералния щаб на румънските въоръжени сили генерал Даниел Петреску е на двудневно официално посещение в нашата страна

По покана на началника на защитата адмирал Емил Ефтимов през днешния ден, 9 май, на двудневно публично посещаване в България дойде началникът на Генералния щаб на румънските въоръжени сили военачалник Даниел Петреску.

Двамата разискаха настоящи тематики и обмениха мнения по изменената среда на сигурност в Черноморския район, както и по актуалните и бъдещи провокации пред страните-членки на НАТО вследствие на войната в Украйна. Специално внимание бе отделено на новия модел на силите на Алианса, взаимната защита на въздушното пространство и образуването на бойни групи в подтекста на ограниченията по усилването на военната зоркост на НАТО по източния фланг.

Отчетено бе положителното равнище на военно съдействие, което се осъществя според годишен проект на взаимните мероприятия на двете министерства на защитата. Подчертана бе нуждата от взаимните дейности на Алианса и Европейския съюз в отговор на експанзията на Русия по отношение на Украйна. Отбелязани бяха напъните на Румъния за усилването на отбранителния капацитет по източния фланг на НАТО и в Черноморския район, към които България има значителен принос.

В хода на полемиките военачалник Петреску показа румънския опит при построяването на многонационални формирования. Акцент бе подложен върху вероятностите за развиването на районното съдействие във военната област и по-специално върху постигането на избрани качества от многонационалните формирования в района, попълването на некомплекта от персонален състав и техника, както и опциите за провеждането на взаимна подготовка и присъединяване в национални учения и учения под егидата на НАТО.

В рамките на визитата си в България генерал-лейтенант Даниел Петреску беше признат от заместник-министъра на защитата Йордан Божилов. На срещата бяха разисквани въпроси, свързани с рисковете и заканите за сигурността и защитата в района, генерирани вследствие на агресивното нахлуване на Русия против Украйна. Бяха разисквани положението и вероятностите за разширение на двустранното военно съдействие сред Българската войска и румънските въоръжени сили в подтекста на попречване на по-нататъшната ескалация на рецесията в района.

Заместник-министър Йордан Божилов акцентира нуждата от реализирането на общи планове и платформи на двете страни по линия на НАТО и районните начинания, които да допринесат за опазването на мира, спокойствието и стабилността в Черно море.

Обсъдени бяха още въпроси свързани със усилване на взаимните подготовки, образования и тренировки на двустранна основа, както и напредъка по препоръчаното от румънска страна съглашение за военните монументи и гробове.

На срещата в Министерството на защитата участваха още изключителният и пълномощен дипломат на Румъния в България Н. Пр. госпожа Бръндуша-Йоана Предеску, командирът на Щаба на многонационалния корпус „ Югоизток “ генерал-майор Драгош-Думитру Якоб и началникът на щаба на Съвместното командване на силите бригаден военачалник Валентин Кръстев.

По време на двудневната си аудиенция у нас генерал-лейтенант Даниел Петреску ще посети още българския Щабен детайл за консолидиране на силите на НАТО (NFIU-BGR), където ще се срещне с румънски военнослужещи.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР