По покана на международно признатия български график Роберт Баръмов, във

...
По покана на международно признатия български график Роберт Баръмов, във
Коментари Харесай

Световно известни имена пристигат във Варна за цикъла Архитектурни срещи“

По покана на интернационално приетия български график Роберт Баръмов, във Варна идва, в деня на празника на града, международно известният Пиетро Галиано. Той ще вземе присъединяване във втората среща, наречена Културни наследства: Архитектурно – артистичен синтез, която е част от цикъла " Архитектурни срещи “, план на Камарата на архитектите Регионална гилдия Варна, подсилен от Съюза на архитектите Дружество Варна и група Ре-аниматори, със съорганизатор на събитието Община Варна.

Пиетро Галиано приключва архитектура с отличие в Университета във Флоренция.  и е почетен с премия. Днес той е куратор на повече от 100 плана, най-популярните, от които в центъра за модерно изкуство -музея " Луиджи Печи “. Преподава Инсталация и Изпълнителско изкуство " SACI -Колеж по Изкуства и Дизайн “. Член е на Изпълнителния съвет на Форума за Съвременно Изкуство в Италия, както и на научния " Nexst ", фестивал на Италианските Неправителствени организации пространства. Артистичен шеф на " Scripta “ - фестивал на книгата за модерна доктрина на изкуството, разгласил е монографии за модерни художници, есета, каталози, издания за пост модернистично изкуство. Пиетро се концентрира върху обществения, урбанистичен и архитектурен подтекст, връзките сред актуалните изразни средства и обществени сфери. Търсенията му са ориентирани към създаване на модерна социална визия и тактики посредством ангажирането на архитекти, актьори и не-артисти, като преглежда проблеми като обичаи, идентичности, достоверност, групова памет, трансформации и предизвиква хибридни форми на изобретателните изразни средства за повишение на публичното и самостоятелно усещане.

Във Варна Пиетро Галиано ще показа тематиката: -Адаптиране на недвижимите културни наследства към актуалните потребности на града. За дните на срещата порти отваря Градската художествена изложба " Борис Георгиев “, където ще чуем още Изабела и Тициана Перс - основатели и шефове на резиденция РЕЙВ в Италия.  В работатa си те проучват връзката сред човешките социо-културни намеси в естествена среда и рефлексията им върху флората и фауната. Ще се срещнем и с Милене Феранд и Гийом Лоантие -куратори и галеристи.  Милене Феранд е френски изкуствовед, куратор и публицист, понастоящем докторант по модерно изкуство. Работила е в Пале де Токио и френското Министерство на културата в Париж, Швейцарския институт в Ню Йорк и като шеф на GALLERIA CONTINUA, San Gimignano / Пекин / Les Moulins / Хавана. Гийом Лонтиер е френски изкуствовед и юрист. След разнороден опит в музеи и на пазара на изкуство, сега е шеф на Галерия Кристоф Гайард в Париж, представяваща както нововъзникващи актьори и по този начин значими модерни създатели. Галерията има за цел да утвърди значимостта на приети художници от 60-те до 90-те като Мишел Журнак, Тецуми Кудо и Даниел Померел.

От българска страна присъединяване ще вземат групата Ре- аниматори, арх Константин Димов и арх. Невена Вълчева – като лектори, а арх. Чавдара Николова като модератор.  Ще взе участие и съпредседателят на Сдружение " Таляна “ – арх. Максим Недков.

В рамките на срещата, която ще продължи два дни 15 август (10.00 – 12.30 ч.) и 16 август (10.00 – 13.00 ч.)  ще бъдат разисквани въпросите за качеството на градската среда, които все по предпочитано ангажират вниманието на публичните структури и неправителствените организации, както и нуждата от разбор, предварителни изследвания, необятни полемики и осведомен разговор с включване на всички заинтригувани лица. 

Предстоящата среща обръща внимание на културните интензивности съставлявщи основна част от методиките за привличане на публичното внимание. Ще бъдат прегледани вероятните обекти и подобаващите градски обстановки за артистични намеси, акции, съоръжения, пърформънси като фактор за активизиране на жителите и гражданските организации, на общинските администрации, институциите и способените експерти.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР