По покана на гръцкия президент Прокопис Павлопулос от 10 до

...
По покана на гръцкия президент Прокопис Павлопулос от 10 до
Коментари Харесай

Гърция посрещна Си Цзинпин с ускорени Златни визи срещу инвестиции

По покана на гръцкия президент Прокопис Павлопулос от 10 до 12 ноември в Гърция на посещаване е китайският държавен глава Си Цзинпин. Си дойде в Атина в неделя по обяд, а срещите стартират в понеделник. Освен диалози с политици, китайският президент ще посети централата на китайската компания на пристанище Пирея, както и Акропола.
БГНЕС напомня, че на 4 ноември Си Цзинпин се срещна с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис в Шанхай на междунарподно ревю. По време на " топлата " среща Мицотакис съобщи, че е избрал да посети Китай след единствено четири месеца на поста и да управлява делегация от гръцки предприемачи, с цел да участва на интернационалното импортно ревю ЕКСПО 2019, с цел да подчертае целта, даден от неговото държавно управление на привличането на вложения и да изпрати посланието, че Гърция още веднъж е на финансовата карта.
„ По този метод желая да покажа особеното значение, което притурям на нашите двустранни връзки “, сподели той на Си.
Освен това, имайки поради утвърждението от страна на Гърция на генералния проект на COSCO за възобновяване на пристанището Пирея, Мицотакис сподели: „ Когато кажем нещо, ние го вършим - освен приказваме. “
Одобрението бе похвалено и от ръководителя на COSCO Сю Лиронг, с който Мицотакис също се срещна. И двамата споделиха, че общата им цел е да създадат Пирея най-голямото пристанище в Европа.
От своя страна Си Цзинпин съобщи, че разширението на гръцко-китайското съдействие може да докара до „ печеливша “ и за двете страни обстановка. " С принуда завършвам тази полемика тук, само че за благополучие, ще я продължим на вечерята и след няколко дни в Атина ", бил споделил китайският президент на Мицотакис.
Двамата водачи са разискали въпроси, засягащи гръцките селскостопански артикули и по-нататъшното съдействие в региона на енергетиката, превоза, телекомуникациите, туризма и опцията, сподели Си, „ Гърция да стане център на логистиката “.
Гръция форсира схемата " Златна виза " против китайски вложения
Китайският вложител Джианг Рунгонг, който се мести в Гърция преди три години, споделя, че той и фамилията му не биха могли да бъдат по-щастливи в новия си дом в Атина.
" Избрахме Гърция поради нейното културно завещание, нейната история, народна власт, независимост. Наистина харесваме нейната атмосфера ", споделя Джианг.
" Откакто получихме визата, пътувахме до доста европейски страни. И всякога, когато се връщаме в Гърция, сега, в който стъпихме на летището, се усещаме като вкъщи си. "
52-годишният Джиянг е от Шанхай, брачната половинка и синът му се възползват от по този начин наречената скица на Гърция за „ Златна виза ”, с цел да дойдат да живеят в Европа.
Неговият 18-годишен наследник Джианг Семняо съумява да научи гръцки единствено за две години. Посещава гръцко държавно учебно заведение и мечтае да стане гръцки жител.
Съгласно съглашението, на жители отвън Европейски Съюз се дава позволение за престояване за пет години в подмяна на вложение на най-малко 250 000 евро (275 000 долара) в гръцки недвижими парцели.
Гърция не е единствената европейска страна, която ръководи сходна скица. Други наранени от рецесията членове на Европейски Съюз като Португалия, Кипър и Испания оферират сходни тласъци от години.
След десетилетия криза в Гърция цените на недвижимите парцели дълго време останаха на дъното и едвам от скоро започнаха да се повишават, написа Агенция Франс Прес.
Засега програмата наподобява работи: броят на разрешенията за престояване, издадени на жители отвън Европейски Съюз, е повишен с 46 % предходната година. И към 5300 разрешителни са издадени от стартирането на схемата през 2013 година, повече от 3400 са за китайски купувачи, демонстрират формалните данни.
Китай и Гърция построяват прогресивно търговски и капиталови връзки повече от десетилетие, откогато два съществени контейнерни терминала на пристанище Пиреос бяха продадени на китайския колос Коско през 2008 година
Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис преди малко се завърна от четиридневно посещаване в Шанхай, а китайският президент Си Дзипин идва в Атина за реципрочно тридневно посещаване през днешния ден.
Брюксел се тормози от сходни „ Златни ” визови схеми.
В отчет по-рано тази година Европейската комисия уточни Кипър, България и Малта, като се оплака, че заможните претенденти за престояване или поданство в тези страни не са изправени пред съответни инспекции за сигурност.
Въпреки това Гърция обезверено се стреми да притегли задгранични вложители и споделя, че не може да си разреши да загуби скъпия приход.
Според Банката на Гърция наподобява, че схемата подтиква нединамичния преди този момент пазар на недвижими парцели.
Централната банка пресмята, че тя е привлякла 469 милиона евро в китайския капитали през 2018 година и 443 милиона евро единствено за първата половина на тази година, в съпоставяне със единствено 77 милиона евро за 2017 година.
А китайските вложители са внесли общо повече от един милиард евро в гръцка недвижима благосъстоятелност след стартирането на програмата, демонстрират данните, представени от БГНЕС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР