По покана на държавния глава Румен Радев, федералният президент на

...
По покана на държавния глава Румен Радев, федералният президент на
Коментари Харесай

Президентът на Швейцария Дорис Лойтхард на официално посещение у нас


По покана на президента Румен Радев, федералният президент на Конфедерация Швейцария Дорис Лойтхард ще направи през днешния ден публично посещаване в България.

Перспективите за следващо задълбочаване на двустранните връзки сред България и Швейцария, насърчаването на двустранния стопански продан и взаимните вложения, съдействието в региона на науката, културата и образованието, се чака да бъдат измежду тематиките на диалога на двамата президенти.

Държавните глави на България и Швейцария ще дадат началото на обществена полемика на тематика „ Европа – по пътя на цифровото бъдеще “ в Аулата на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, а президентът Лойтхард ще взе участие в церемонията по публично закриване на Форума за дуално обучение по план „ Швейцарска поддръжка за въвеждане правилата на дуалното образование в българската просветителна система ”.

В рамките на формалното си посещаване в България, президентът Дорис Лойтхард ще организира среща и с министър-председателя Бойко Борисов. Освен с президента Радев и премиера Борисов президентът Лойтхард ще беседва с вицепремиера по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева и министъра за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 Лиляна Павлова.

Това е второ публично посещаване на швейцарски президент в София в историята на българо-швейцарските връзки след първото през 2003 година.

Освен върху двустранните въпроси диалозите ще се съсредоточат главно върху целите на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз в първата половина на 2018 и други тематики от европейския дневен ред като политиката на Швейцария към Европейски Съюз, въпроси, свързани с миграцията и отдръпването на Англия от Европейски Съюз. Очаква се диалозите да обиден и аспекти на българско-швейцарските двустранни връзки като икономическите връзки, съдействието в границите на Швейцарския принос към разширения Европейски Съюз, доста евентуално също районното добросъседство и сигурността.

Швейцария и България имат положителни другарски връзки, които се задълбочават през последните години. Отбелязвайки през 2016 стогодишнината на българо-швейцарските дипломатически връзки, двете страни имаха натоварен политически разговор и двустранно съдействие.

През последните години Швейцария е в десетката на най-големите вложители в България, в страната от дълго време участват международно известни швейцарски компании. Миналата година Швейцария бе на десето място в класацията за директни задгранични вложения в България. През последните години голям брой дребни и междинни предприятия също започнаха да откриват българския пазар. Швейцарските компании са вложили в България близо 469 милиона евро за десетгодишния интервал 1996-2016, а през 2015 година броят на заетите в тях възлиза на 8 900 души. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР